Agyi dominanciabeli különbségek

Az emberek nem egyformán használják az agy kétféle feldolgozási módját, amelyek a két agyféltekéhez köthetők. A diszlexiások jellemzően a jobb agyféltekét a szokásosnál dominánsabban használják.

A két agyféltekéhez eltérő képességek kapcsolódnak, a diszlexiás agy a két agyfélteke közötti kapcsolatot nem használja eléggé.

Hemispheres.jpg

Az információfeldolgozás során a jobb agyfélteke túl gyorsan beavatkozik, mielőtt még a bal agyfélteke módszeres megközelítése elég részlettel, elemzéssel támogatta volna a feldolgozást.

Például: a “p” betű a jobb agyfélteke szerint egy vonal és egy köröcske. Így a téri viszonyoktól elválasztva aztán a “p” lehet “q” és”d” is.

A jobb agyfélteke gyors átfogó feldolgozása így hátrányt jelent, bár máskor előnyös lehet.

A bal agyfélteke módszeres munkája szükséges a precíz feldolgozáshoz, de a jobb agyfélteke képzeleti működése nélkül kevéssé tudnánk magasabb szinten gondolkodni.

Kapcsolat

A diszlexiásnak nem az a legnagyobb baj, hogy jobb agyféltekés, hanem az, hogy a két agyféltekét összekötő kérges testen keresztül nem elég hatékonyan jutnak át az információk. A kétféle feldolgozás nem elég hatékonyan támogatja egymást.

Valószínűleg vannak olyanok, akiknek hasonlóan gyenge a két agyfélteke közötti kapcsolat, de a bal agyféltekéjükre támaszkodnak. Így az iskolában, ahol elég egyoldalúan a bal agyféltekei módszeres gondolkodás a vezető, nem derül ki a hiba.

Nem kapnak diagnózist, és nem kerülnek olyan hátrányba, mint a diszlexiásnak nevezett egyének. Később azonban hiányozni fog az ilyen egyéneknek a jobb agyféltekéhez kapcsolható átfogó, átlátó és a képzeletet alkotó információfeldolgozás.

A diszlexia egy érdekes megközelítését találhatjuk a neurológiai normalitászavar leírásában. Ez csak azoknak ajánlott, akik szeretik a humort és a görbe tükröket.


Kisebbségi helyzet

A többségtől eltérőnek lenni általában zavart okoz. Aki nem illik a többségi környezetbe, annak a szokásos eljárások nem segítenek. Ez hátrányt jelent, de ugyanakkor az eltérés lehetőséggé is válhat. A lehetőség, hogy a többségtől eltérő utakat járjunk, és új megoldások szülessenek.

Akik eltérnek a többségtől kisebbségnek tekinthetők. Nem szerencsés a nyilvánvaló eltéréseket figyelmen kívül hagyni, és számukra nem megfelelő elvárásokat és megoldásokat követelni.

Egy diszlexiásnak bárki másnál fontosabb, hogy megismerje a képességeit, a hatékonyságát és a gyenge pontjait.

A különlegesek felhívják a figyelmet a környezet problémáira a figyelmet. A diszlexiásokra jellemző tulajdonságok egyre gyakoribbak. Vagyis egyre tipikusabbá válik ez a sajátosság.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.