Diszlexia és egyéb különlegességek

 A diszlexia nem csupán olvasási, helyesírási zavar, bár általában így jelenik meg. A különlegességek, amelyek a diszlexiát okozzák, érintik általában is az információk feldolgozását. A diszlexia az értelmi képességtől független lényegében sajátos működésmód, amely megjelenik

  • az emlékezet működésében,

  • a tér-irányok észlelésében,

  • az idő észlelésében,

  • az egymásutániság kezelésében,

  • a szervezésben.

A sajátos út a szokásostól eltérőt jelent. Ennek lehetnek előnyei, de legtöbbször a hátrányai kerülnek előtérbe, mert nem szabályos módon dolgozza fel a diszlexiás agy az információkat.

Több más neurológiai alapú probléma terület kapcsolódhat az olvasási nehézségekhez. Ezek a sajátosságok átfedik egymást, sőt a különböző probléma területek gyakran hasonló vagy ugyanazokból az okokból alakulnak ki.

A diszlexia leggyakoribb formája az olvasás tanulásának problémájával indul, amely később a szokásosnál lassabb olvasási képességben és gyenge helyesírásban marad meg felnőtt korban is. Ezt felszíni diszlexiának nevezi a szakirodalom.

A számolással és következményképpen a matematikával kapcsolatos nehézségek gyakran társulnak az olvasási zavarokhoz, de a diszkalkulia olvasási zavar nélkül is megjelenhet.

A diszpraxia a mozgás koordinációban és mozgás szervezésben mutatkozó nehézségek közös elnevezése.

Az alaki diszgráfia elsősorban az írás kivitelezésének nehézsége. A mozgás irányítás és szervezés problémája által ez a diszgráfia a diszpraxiához áll közel.

A tartalmi diszgráfia lényegében a helyesírás gyengesége. Ezt a problémát a betűk, szótagok, szavak sorrendjének, a részletek, mint betűelemek, ékezetek, szótagok felcserélése, kihagyása jellemzi. Ilyen formán a diszlexiához kapcsolódik.

A figyelem zavara hiperaktivitás nélkül is sok problémát okoz, de éppen ezért kevésbé veszik észre. Jellemzően álmodozó alkatról van szó.

Bármely intelligencia szinten megjelenhetnek ezek a problémák. A neurológiai eltérés lényege, hogy az idegi átvitel bizonyos területeken a szokásostól eltér.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.