Észlelés

Hangmegkülönböztetés

A hangok megkülönböztetése egy másik gyakori nehézség.

Összetéveszthetők szavak, mint például tér-dér-dél. A folyamatos beszédben ezek biztos azonosítása igen pontos auditív feldolgozást kíván.

A nyelvfejlődés korai fázisában, amikor a beszédhangok elkülönülnek, a gyakori súlyos középfül gyulladás okozhat zavart ebben a folyamatban.

Ha egyéb, az olvasási képesség fejlődéséhez szükséges tényezők terén is bármi enyhe zavar van, akkor a problémák összeadódva a diszlexiának megfelelő tünetegyüttest képezhetnek.

Tehát amikor a folyamatos beszéd megértésével van gondunk, ez nem feltétlenül hallásprobléma vagy a beszédértés zavar.

Lehet beszédhang észlelés probléma, ami az olvasási képesség fejlődésében is nehézséget okoz, és egész életünkben nagyobb erőfeszítést jelent a beszélt szövegek megértésében.

A beszédhang megkülönböztetés gyengesége kihathat az idegen nyelvek tanulására is. Az idegen hangok elkülönítése és a megfelelő akcentus is kívánja a tiszta beszédhang észlelést.

Javaslatok:

  • A zenélés és az éneklés segíti a hangok megkülönböztetésének képességét.

  • Érdemes elkerülni a telefonon való beszélgetést, mert személyes helyzetben sokat segítenek a gesztusok a megértésben.


Vizuális feldolgozás

A vizuális feldolgozásbeli probléma az egyik leggyakoribb jele a diszlexiának. Ez ellentmondani látszik annak a ténynek, hogy a legtöbb diszlexiásnak egészen jó téri-vizuális képességei vannak. Sokszor ez az erősség oldal is lehet.

A diszlexiások a vizuális egészeket tudják jól megragadni, és a részletek, a téri viszonyok okoznak gondot.

A diszlexiás információfeldolgozás sajátossága éppen ez. Ez az az eltérő információfeldolgozás, amelynek annyi előnye és hátránya lehet.

Javaslat:

  • A vizuális művészetek terén végzett tevékenységek növelik a vizuális tudatosságot. Érdemes rendszeresen rajzolni, festeni, szobrászkodni, fényképezni vagy filmezni. A digitális technika ezekhez rengeteg lehetőséget nyújt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.