Gondolkodás

A diszlexiások akkor tudnak hatékonyan gondolkodni, ha átlátásra és intuitív megközelítésre van lehetőség.

A logikai, elemző, lépésről lépésre történő gondolkodás nem erőssége a diszlexiás agynak.

Nem fokozatosan, elemeknek egymásra épülő sorozatán át jutnak el a megoldásokhoz, hanem ráéreznek a lényeges pontokra, átlátják a helyzetet és a kapcsolatokat. Ez gyakran nem is tudatosul, szinte egyszerre jelenik meg a megoldás.

Az ilyen intuitív gondolkodás nem ritka, és sok előnye van, de vannak hátrányai.

Sokszor nem is tudjuk, megmagyarázni, hogyan jutottunk egy megoldáshoz. Egyszerűen látjuk. Ez az, amikor összeáll a kép az ember fejében, és tudja a megoldást.

Semmi misztikus nincsen ebben. Ez a jobb agyfélteke tipikus holisztikus működése, amely lehetővé teszi az elemek újraszerkesztését és így a probléma megoldást.

Míg a bal agyfélteke logikai úton halad, és a részleteket, mint egy mozaikot illeszti össze, a jobb agyfélteke egyszerre, egész képben jeleníti meg a megoldást.


“Egyszerűen tudom”

Gyakran okozhat ez problémát. Például matematika órán, amikor a diszlexiás diák nem tudja megmagyarázni, hogyan jutott el a helyes megoldáshoz.

Még szemtelennek is tűnhet, amikor azt mondja valaki, hogy “egyszerűen tudom”. Valójában nem is lehet elmondani azt, ami az agy nem tudatos működésének eredménye.

Vannak, akik inkább az egészből indulnak ki. Ilyen a diszlexiások többsége. Vannak, akik a részletekből építkeznek.

Kell azonban az is, hogy a megoldás tudatos legyen, és az intuitív átlátó gondolkodás mellett szisztematikus feldolgozással a részletek is érthetőek legyenek.

.

.

.

.

Kapcsolat

A két agyfélteke együttműködése jelenti a kiemelkedő teljesítményekhez az utat.

A diszlexiások a probléma megoldásban gyakran nagyon ötletesek. gondolkodási sajátosságaik miatt gyorsan találnak megoldásokat, bár a kidolgozásban nem mindig jeleskednek.

Van, amikor úgy tűnik lustaságból, felületességből történik ez. Valójában a diszlexiás számára nagyon fárasztó, nehezen megoldható és gyakran lehetetlen feladat a módszeres elemző munka.

Ezért a munkájuknak is gyakran az adminisztratív része gyenge. A diszlexiás egyének nehezen dolgoznak terv szerint, inkább ötletszerűen.

A beszámolók, leírások, módszeres értékelések általában nem nekik valók. Az idővel mindig hadilábon állnak. Nem csak a módszeresség hiánya miatt, hanem az idő érzékelésének gyengesége miatt is.

A szervezett feladatvégzés tipikusan nem a diszlexiások erőssége, de létfontosságú számukra is, hogy legalább egy alapvető szinten elsajátítsák ezt a gondolkodásmódot is. A szervezés megtanulható.

Mindennapi szervezés témakörünkben sok hasznos ötletet található.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.