Mozgás

A diszlexiás mozgásfejlődés nem szokványos. Gyakran kimarad gyerekkorban a kúszás-mászás fázisa.

A váltott mozgás eltérései már jelezhetik a két agyfélteke együttműködésében esetleg kialakuló akadályokat, amely az olvasási zavarok egyik oka.

Javaslatok:

  • Minden tevékenység, amely a két agyfélteke közös munkáját kívánja, támogatja a kapcsolat fejlődését.

  • A karok és a lábak váltott mozgása, mint a kúszás is, de akár a gyorsúszás vagy a kaszkád dobás, a váltogatott lábú “dekázás” az agy kérges test területének kiváló mozgás tréningje egész életünkben.
  • A diszlexiás agynak különösen kiváló támogatást jelent a mozgás és a művészet észlelést és mozgást integráló hatása. Bármely területük az észlelés-mozgás szervezésének fejlesztéséhez hozzájárul. Nem kell sportolóvá vagy művésszé válni. Ezeket a tevékenységeket, amelyek mindig is az emberi kultúra alapjai voltak, csupán használjuk az idegrendszeri harmónia fenntartásában.

A testséma a téri irányok alapja. Az irányok, viszonyok megértése a saját testből indul ki. A legnagyobb kihívás a jobb-bal reláció.

Felnőttkorunkban is sok zavart okozhat, ha nem egyértelműek az irányok.

Gyerekkorban az olvasás tanulásában különösen nagy hátrány, ha az irányok nem képeződnek le biztosan a fejünkben. Hiába tudjuk, merre van a jobb és bal, a probléma, hogy ez nem automatikus válaszként adódik.

A jobb-bal irányok bizonytalansága azt jelenti, hogy át kell gondolnunk, és nem adódik spontán. A jobb-bal irányok biztosabb kezeléséhez hozzájárul, ha az irányokat sikerül valamihez kötni.

Javaslat:

  • Segíthet, ha elképzeljük, melyik kezünkkel írnánk,

  • Biztos pont, ha tudjuk, melyik kezünkön van gyűrű, karóra, karkötő, stb.

Zsonglőrködés és meditáció témakör is érdekes lehet.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.