Beszéd

A legtöbb diszlexiásnak nincsenek beszéd problémái. Mégis van két gyenge pont ezen a téren:

  1. Szótalálás
  2. Beszédértés

 

1. Szótalálás. A ritkább vagy hosszabb szavaknak nehezebben megy a megjegyzése, és a helyes kiejtése. Nem a szókincs szegényessége miatt, hanem ugyanazért, ami az egyéb nehézségek alapja. A fogalmak könnyen összekeverednek, nem tisztán képeződnek le.

A diszlexia miatt a hasonló idegen kifejezések is könnyebben összekeverednek. Különösen, ha az értelmezés és a szóalak vagy hangzás is hasonló.

Például a “rusztikus” és “robusztus” jelzők. A mentális képünk: valami durva, kevéssé kidolgozott, parasztos megjelenésű. Könnyen összemosódik a két szó.

 

2. Beszédértés. Hosszú magyarázatokat, instrukciókat, előadásokat mindenki nehezen tud követni.

A diszlexiás információ feldolgozás számára pedig minden, ami nem rendezett, nem jól szegmentált, nem értelmes darabokban érkezik, rendkívül nagy kihívás. Ez gondokat okozhat mind a munkában, mind a tanulásban.

Sokan azt gondolják, hogy a diszlexiás tunyaságból, figyelmetlenségből, gyenge értelme miatt nem érti meg az utasításokat, előadásokat, stb. Ez azonban tévedés. A diszlexiásnak a gondja az egymás után sorakozó információk feldolgozásával van.

Ahogy az olvasásban is a jól szerkesztett szöveget fel tudjuk dolgozni, a jól szerkesztett beszédet is könnyebb megérteni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.