A figyelem fejlesztése

A figyelem irányítása a kulcs a sikerhez

A figyelem a tudat irányulása. Olyan, mint egy elemlámpa a sötétben. A figyelem megvilágítja a tevékenységi területet. Az tesz hatékonnyá, ha a terület, amellyel foglalkozom, jól megvilágított. Ez a koncentráció.

A figyelem azonban nemcsak a koncentráció, a fókuszált elemlámpa, hanem a fókusz mellett egyéb területekre is vetít fényt, hogy amennyiben szükséges, váltani tudjunk.

A figyelem irányításának gyengesége azt jelenti, hogy ide-oda fordul az elemlámpa fókusza, miközben nincsen elég alapfény, hogy tudatosan válthassuk a figyelem irányát.


A figyelem fejleszthető

Minden képességünk fejleszthető gyakorlással. Ha sokat énekelünk, jól fogunk énekelni, ha sok matematika feladatot oldunk meg, egyre jobbak leszünk benne. Ha sokat hazudozunk, akkor egyre jobban tudunk majd hazudni. Ha pedig sokszor kell a figyelmünket fenntartani, akkor egyre jobbak leszünk ebben.

A fontos, hogy mindig egy kicsit jobban feszítsük meg a figyelmünket. Csak egy kicsit többlet erőfeszítést tegyünk, amikor úgy érezzük, kimerültünk. Ugyanaz az elv, mint az izmok edzése esetén.


A figyelem fejlesztése

  • Tanuljunk verseket: Versike Program
  • Tanuljunk idegen nyelvet – lásd Idegen nyelv tanulása témakörünk.
  • Számoljunk fejben – lásd az Agytornánkat.
  • Memorizáljunk vizuális elemeket – lásd az Agytornánkat.
  • Memorizáljunk sakk helyzeteket, híres sakkjátszmákat.

Olyan feladatokkal érdemes kezdeni, amelyek még éppen kellemesen nehezek. Az optimális kihívást kell megtalálni, utána lassan emelni a teljesítményt.

Sok többlet előny is származhat az ilyen koncentrációs gyakorlatból. Megtanulhatunk olyasmiket, amik ismerete később máshol is hasznos lehet.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.