A zene hatása és használata

Zene és ritmus

Az agy természetes közege a ritmus. Az élő test tele van ritmussal, ezért a természetes ritmusok segítik az önirányítás kialakulását, és fenntartását..

A zene így a kontrollfunkciók kiváló fejlesztő közege. Már a passzív, befogadó módban is idegrendszeri harmonizációt biztosít, de az aktív zenélés, akárcsak ringások, ritmusok, tánc formájában is, a kognitív működés vitaminja.

zene.jpg

Minden zene kedvező kehet, kivéve a négynegyedes gépi zene. A zene nagy hatással van az idegrendszerre, és egyéni, kinek mi tesz jót. Ezért nem szabad zenével másokat zavarni.

A zene megválasztása a zenehallgatás céljától is függ.

A hajszoltságban a feszültségcsökkentő zenékre van a legnagyobb szükség. A barokk zenének lazító hatása van. Csökkenti az agressziót és a szorongást is.


Feszültségcsökkentő zenék

 • Bach chorales

 • Pergolesi: Stabat mater dolorosa

 • Telemann: Wassermusic, Overture

 • Bach: Fantasia G major

 • Händel: Water music

 • Vivaldi: Flute Concertos

Nem csak a barokk zenét lehet erre a célra használni:

 • Enya: Watermark

 • Meditációs zenék is kiválóak.


Energetizáló zenék

Fáradtság esetén, amikor még nem lehet pihenni, aktivizáló zenéket érdemes hallgatni.

 • Beethoven: D-dúr hegedűverseny Op 61

 • Corelli – Concerto Grosso Op.6 No.10 Csajkovszkij: B-moll zongoraverseny

 • Haydn: F-dúr szimfónia No 67

 • Mozart: D-dúr hegedűverseny No 69

 • Vanessa-Mae – Classical Gas


Célkitűzéshez, feladatok elindításához segítő zenék

Ha nehéz egy feladatba vagy nagyobb projektbe belekezdeni, vannak zenék, amelyek ebben segítenek.

 • Brahms I. szimfónia

 • Händel: Firework music

 • Vangelis: Chariots of Fire

Kedvenc zenék letölthetők mp3 formátumban is.


Mozgás és zene

A passzív zenélés, a zene élvezete nagyon sok előnnyel jár. Még több előnye és öröme van az aktív zenélésnek. A mozgással megsokszorozódik a zene gyógyító és fejlesztő hatás.


Tánc

A mozgás és a zene közötti jól ismert kapcsolat a tánc. Sokféle tánc létezik, és sokféleképpen lehet csoportosítani. Számunkra a fontos két alapvető formája a teljesen szabad tánc és a precízen koreografált tánc.

A szabad tánc a lelket megmozdítja. A muzsika keltette mozdulatokkal játszhatunk. Ez rendkívül mélyen megmozgatja a belső énünket, és szorongásmentesít. Ebbe senkit ne engedjünk beleszólni. A legjobb szabadon táncolni, amikor senki nem látja. Ez a tánc a belső élet harmóniáját hozza meg, ha teljesen elfogadjuk minden mozdulatunkat, és elfogadjuk, hogy nincsen jó vagy rossz mozdulat ebben a folyamatban.

A koreografált tánc több figyelmet, több tudatosságot kíván. Így a koncentrációt és az egymásutániságot is tanítja.

A zumba divatossá vált új tánc. Számos váltott mozgás miatt a két agyféltekét jól harmonizálj. Frissít és vidámmá tesz: http://www.tehetsegmuhely.com

Sokféle stílusa, fajtája és célja van a táncnak a sámán tánctól kezdve a keringőig. Ezeket tekinti a közgondolkodás táncnak. Sőt legtöbbször a meghatározott lépések és mozdulatok is a tánc elengedhetetlen részeként jelennek meg.

Az ilyen táncok nemcsak a lélek harmóniáját emelik, hanem a testsémán és a mozgásirányításon keresztül a neurológiai harmóniát is. A koreografált tánc a legirányítottabb, és itt már a mozdulatok egymásutánisága, precizitása is fejlesztő. Bár a mozdulatok meghatározottak, a beléjük vitt saját érzések egyéniek. Ezzel már a thai chi-hoz és egyéb spirituális mozgás formához is eljuthatunk.


Hangszeres zenélés

A hangszerek használata mindenképpen kíván mozgásokat. A zene fejelsztő hatását ez megsokszorozza. Az ujj tudatosság az észlelést teszi pontosabbá, a figyelem pedig holisztikusan erősödik. Egyszerre sokfelé, és mégis koncetráltan kell figyelni zenélés közben.


Éneklés

A legnyilvánvalóbb hangszerünk a hangunk. Az éneklés alapvető kapcsolat a mozgás és zene között. A megfelelő hangok kidolgozása összetett irányító feladat, amikor a hangszálakat kell a megfelelő módon mozgásba hozni.

Az éneklés nem kerül pénzbe. Ez a legolcsóbb muzsika forrás, és a leghasznosabb is a testnek és léleknek. Mialatt énekelünk, nem tudunk félni, szorongani. Olyan automatikus működése ez a testünknek, mint az, hogy tüsszentéskor nem tudjuk nyitva tartani a szemünket. Énekelve nem tudunk szorongani. Ezért meneteltetik énekkel a harcba a katonákat.

Ha félelem, szorongás kerít hatalmába, az éneklésünkkel legyőzhetjük egy időre. Utána pedig könnyebb lesz szembenézni a problémákkal, amik okozták a félelmet, szorongást.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.