Módszerek és technikák

Bevezetés

Nem mindegy, melyik módszert mikor, mire használjuk. A nyelvtanulás átlátása segít a megfelelő módszer kiválasztásában.


A nyelvtanulás három szakasza

 1. Szabad kalandozás – Észlelés, utánzás, ismétlés
 2. Szabály tanulás – Szabályok felismerése, alkalmazása
 3. Nyelvhasználat – Kommunikáció

A nyelvtanulás nem szenvedés, hanem kaland, felfedezés és kommunikáció. A három fázis ezeket a lehetőségeket adja. A kulcs a türelem, az alapszabály: “kevesebb több”.

Egy jó példa a tökéletes nyelvtanulásra a BBC spanyol nyelvtanfolyama Mi vida loca.

A program használja a három szakaszt. Emellett minden eszköz megjelenik, ami szórakozásá teszi a tanulást: aktív, audivizuális média.


1. Szabad kalandozás – Észlelés, utánzás, ismétlés

Ebben a szakaszban olyan helyzetet kell teremteni, ahol nem tudunk hibázni. Alkalmazzuk a ‘túltanulást”. Ez azt jelenti, hogy addig hallgatjuk a szöveget, amíg már eleged van belőle, majd utánozzuk, amíg meg nem unjuk, végül ismételgetjük, amíg meg már a könyökünkön jön ki.

Ne felejtsük el, a diszlexiások tanulásának legnagyobb gátja, ha valamit rosszul tanulnak meg. Utána ugyanis mindig keveredni fog a helyes a helytelen változattal. Ezért jó, ha biztosra megyünk a túltanulással.

A szabad kalandozás a nyelv alapjainak megismerése. Ez a legfontosabb szakasz. Erre épül majd a többi. Ezért minél több olyan helyzetet kell teremteni, ahol autentikus, hiteles nyelvhasználattal találkozhatunk. Közben pedig használjuk a szótárakat, ha elbizonytalanodunk.

angolul.jpg

A legjobb módszerek az audiovizuális anyagok. Ilyenek a filmek is.

Ha nem szinkronizálnák a filemeket, a nyelvtanulás sokkal kisebb gond lenne.

 • Feliratos filmekkel lehet kezdeni a tanulást. Először magyar felirattal, majd eredeti nyelvű felirattal. Az érdekes filmek kellemessé teszik a tanulást. Különösen a rajzfilmek egyszerű szövegei lehetnek hasznosak.

A legjobb, ha van olyan film amit szeretünk, de lehet keresni is. Ha például spanyol nyelvű filmre keresünk itt egy lehetőség: http://prizmafolyoirat.com/2011/12/29/top-10-spanyol-es-katalan-nyelvu-film-arva-marton/

 • Az internetről letölthetők tananyagok. Keressük meg a megtanulandó nyelvhez a számunkra megfelelő tananyagot. Az sem baj, ha gyerekeknek készült, a fontos, hogy érdekes legyen. Sok ingyenes anyag elérhető.

A kereséshez elég, ha annyit beírunk egy kereső programba, hogy például “spanyol nyelvtanulás”. Az első találat: http://www.e-spanyol.hu/ . Kiváló oldal!!

Általában két nehézséggel szembesülünk:

 1. Nagyon sokféle tananyag elérhető, és nehéz választani. Ha azonban nem döntünk egy mellett, állandóan újra kezdhetjük a tanulást.
 2. A legtöbb ilyen anyag angol anyanyelvűeknek készült. Vagyis ha már valaki tud angolul, könnyebb dolga van. Ha viszont angolul akar valaki tanulni, az 1. nehézséggel többszörösen szembesül.

Rövid, felirattal és szöveggel ellátott anyagokat érdemes keresni. Egy jó példa:

 • Az interneten lehet rövid, 3-4 perces filmeket, rajzfilmeket, meséket találni, letölteni. Ezeknek a rövid, egyszerű szövege jó szókincs gyakorlat. Ha érdekes, játsszuk le annyiszor, hogy már kívülről tudjuk a szövegét.
 • Az internetről letölthetők dalok bármely nyelven. A legtöbb slágernek a szövege is megvan. Így hallgathatjuk és nézhetjük a szöveget. Például megnézzük, hogy írják azt, hogy “dalszöveg” a tanult idegen nyelven. Link to the use of the dictionary

Utána ezt írjuk be a keresőbe. Például spanyolul a dalszöveg ‘letra’. Erre az első találat mindjárt egy aranybánya: http://letras.mus.br/


2. Szabályok felismerése

Ha elég kitartóak és türelmesek vagyunk, egyre több mondat kerül a fejünkbe, ráadásul eredeti kiejtéssel. Nagyjából tudjuk is, mit jelentenek. Ha pontos ismeretet akarunk, használhatjuk a szótárakat. A legtöbbje ki is mondja a szöveget. Link to the use of the dictionary

A továbblépéshez egyre inkább érezzük majd, hogy szükség van a szabályokra. Kétféle szabály van,

 • formális nyelvi, nyelvtani szabály,
 • informális, a megjegyzést, megértést segítő saját szabály.

A formális szabályokat lassan kikövetkeztethetjük, de utána is nézhetünk, utána is kérdezhetünk. A módszeres nyelvtanuló programok mindegyike ad valamennyi nyelvi-nyelvtani szabályt. Érdemes a legszükségesebb és legegyszerűbb szabályokra szorítkozni. Egy jó nyelvtanár itt tud nagyo sokat segíteni.

A saját szabályok szabálytalanok. A megjegyzést segítik. Ilyenek például a szógyűjtések. Például azokat a szavakat lehet összegyűjteni, amelyek hasonlóan “működnek”. Mint a magyarban a j és ly szógyűjtemények.

A nyelvi-nyelvtani szabályok megjegyzésében sokat segítenek a példamondatok. Ezek variálásával gyakorolható a szabály. Mindig azt a szabályt érdemes megtanulni, amire már szükség van.

Hasznos oldal: http://users.atw.hu/englishgrammar

Például ha szeretnék már a tanult nyelven képesnek lenni kérdést feltenni, illetve sokszor hallottam már kérdezést, akkor könnyebb ennek szabályát megtanulni. A szabályok tanulására a tanulás általános szabályai érvényesek.


3. Nyelvhasználat

Amikor már elég sok kész mondat és elég sok nyelvtani szabály lehetőséget ad a szabad variációkra, akkor a nyelv használata következik. Sokat kell használni.

Fórumok, chat szobák, levelező társak is megoldás, ha az utazás nem elérhető.

A karaoke pedig az egyik legkellemesebb nyelvtanulási módszer. Például a keresőben “espanol Juanes La camisa negra karaoke” számos találatot ad. A második találat tűnik a legjobbnak de ez ízlés kérdése:

A valódi kommunikáció mellett a nyelvtanulás első szakaszában már bevált eszközök, filmek, dalok, internetről letölthető videók, folyóiratok segítenek a nyelvtudás megerősítésében.

Haladó szinten már a hangos könyvek is segítenek a nyelv elmélyítésében.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.