Melyik nyelvet tanuljam

Bevezetés

Sok diszlexiásnak különösen nagy gond a nyelvtanulás, másoknak pedig simán megy. Vajon miért?

Nem mindegy hogyan, mikor és milyen nyelvet tanulunk. A diszlexiások esetében ezek a kérdések még lényegesebbek, mint általában.


Hogyan tanuljak?

A nyelv kommunikáció. Így a nyelvtanulás is kommunikációval hatékony. A legjobb, ha van egy barát, jó ismerős, akivel sokat lehet beszélgetni az adott nyelven. Interneten lehet találni beszélgető partnereket, chat szobákat, fórumokat gyakorlásra. Közben pedig egy-egy témában információt is szerezhet az ember.

hogytanuljak.jpg

A technikai eszközök segítenek. Amellett, hogy lehet filmeket nézni és dalokat letölteni a tanult nyelven, más megoldások is vannak. 

Például sok kiváló nyelvtanuló program elérhető ingyenesen is. Nagyon jók a BBC programok: http://www.bbc.co.uk/languages

Az is jó, ha az érdeklődésének vagy a munkájának megfelelő videókat keresünk az interneten, mert ott a képek segítik a megértést.

Vannak olyan oldalak, ahol összegyűjtöttek ilyen hasznos anyagokat és videókat.

Például: http://www.digamexam.com/hasznos-linkek-es-anyagok/angolnyelvu-anyagok


Melyik nyelvet tanuljam?

Van, amikor ez nem kérdés, mert adott, hogy melyik idegen nyelvre van szüksége valakinek. Legtöbbször azonban van lehetőség a választásra. Ehhez néhány szempont segítséget adhat.

Legfőképpen azt kell tudni, hogy attól függően, mi okozza a diszlexiát, különböző, mely nyelv tanulása könnyebb vagy nehezebb.

1. Az angol nyelv az egyik legnehezebb a diszlexiások számára, különösen azoknak, akiknek a hangok megkülönböztetése és a hang-betű megfeleltetés gyenge.

Viszont a legjobban használható nyelv. Egy kis angol nyelvtudással is jól lehet boldogulni a digitális világban. Tanulása is egyszerűbb, mert rengeteg az angol anyag. Könnyen elérhetők filmek, dalok, és az infokommunikáció nyelve is főképpen angol.

2. A német nyelv jól használható Európában. Közel vannak német nyelvterületek. Elég szabályos nyelv, de a hosszú szavak és a névelő neme megkeseríti a tanulását. Különösen a szekvenciákat, egymásutániságot nehezen kezelő diszlexiásoknak lehet nehéz.

3. Az olasz vagy a spanyol nyelv talán a legkönnyebb a diszlexiások számára. Egyértelmű a kiejtés, nincs gond a szórenddel, a dallamosságuk segítség lehet. Ha valaki már tud angolul, visszaköszönnek a latin eredetű szavak. Igen sokan beszélik a spanyolt, de nem túl közeli területeken.

4. A francia nyelv a helyesírása miatt vetekszik az angol nyelv tanulási nehézségével, és bár sok helyen használható, igazából a spanyolhoz hasonlóan ritkábban van lehetőség a francia nyelvű kommunikációra.

5. Az orosz nyelv kiejtése egyszerű, tiszta szabályt követ, de a cirill betűk a diszlexiások számára kihívást jelenthetnek. A vizuális feldolgozásban gyenge diszlexiásoknak nem ajánlható. Nagy területeken beszélik az orosz nyelvet. Mégis, ha már szláv eredetű nyelvet akar valaki tanulni, érdemes a cseh vagy lengyel, esetleg a szlovák nyelvet választani. Ezekkel elboldogul orosz nyelvterületen is.

6. A kínai nyelv egyre népszerűbb. A diszlexiások számára nem feltétlenül okoz gondot, mert a hatékony vizuális feldolgozás segíti a tanulását.


Hol tanuljak?

Erre egyértelmű a válasz, hogy a legjobb, ha a tanulni vágyott nyelv területén tanulhatja valaki a nyelvet. Ez azonban ritkán elérhető, így általában más megoldást kell keresni.

A közoktatásban nem megoldott a diszlexiások nyelvtanulása. Egyelőre az iskola a diszlexiások felmentésébe menekül. Ha mégis a közoktatásban tanul valaki nyelvet, nagyon gyakran az ott tanultak akadályozzák a valódi nyelvtudást. Az iskolai tanításban ugyanis a nyelvhelyesség és nyelvtan túl nagy hangsúlyt kap. Az iskolai nyelvtanuló lényegében fordítani próbál idegen nyelvre, ahelyett, hogy az idegen nyelvre ráérezne.

vegigjartam.jpg

A nyelviskolák rendkívül különbözőek, nehéz választani. Alapelvként javasolt, hogy akár egyéni, akár csoportos a nyelvtanulás, azt a helyet kell választani, ahol az egyéni tanulási igényekhez a legjobban alkalmazkodik a tanár. A diszlexiások nyelvtanulásának vannak hatékony módszerei, és ezek lényege éppen a rugalmasság. Az egyik diszlexiások tanítására is felkészült hely a Step By Step Nyelvstúdió: http://www.sbsnyelvstudio.hu

Nem mindenkinek egyforma a nyelvtanulásban leghatékonyabb módszer, bár vannak általánosan jó megoldások. Lásd a hatékony nyelvtanulás módszereit.

Az infokommunikációs eszközök fejlődésével az önálló tanulás előtérbe került. Akár egyéb megoldások mellett is érdemes használni a technikai eszközöket. Ehhez számos megoldást kínálunk az e-learning anyagokban is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.