Nyelvvizsgára tanulás

ipad.jpg


Bevezetés

Hiába tudja kiválóan használni a nyelvet valaki, ha a nyelvvizsgán tesztelni kell, nyelvtani szabályokat kell alkalmazni egészen furcsa környezetben, és a helyesírásra is gondot kell fordítani.

Ennyi éppen elég nehézség, hogy még a nyelvet jól használó diszlexiás is elbukjon. Viszont a nyelvvizsgára szükség lehet a továbbtanuláshoz. Ezért felmentés helyett érdemes felkészülni erre is.

Vannak weboldalak, amelyek kifejezetten a nyelvvizsgára készítenek fel: http://www.digamexam.com

A nyelvtudás szempontjából nem a nyelvtan, nyelvhelyesség és a helyesírás a lényeges, hanem a kommunikáció. A nyelvvizsgára tanulás sem kárbaveszett erőfeszítés azonban, mert a pontosabb nyelvtudás is segíti a kommunikációt.


Alapelvek

Ha gyorsan és vizsgára kell tanulni, kevesebb idő áll rendelkezésre a hatékony nyelvtanulás megalapozására. Annál inkább szükség van viszont a hatékony módszerekre.

  1. Tanuljunk optimális méretű egységeket. Vagyis elfelejthetjük a szótanulást. Kifejezéseket, rövid mondatokat magoljunk be.

  2. Folyamatosan szükség van az ismétlésre. Ha lehet az újabb tanulnivalót kössük az előzőhöz.

  3. Látni, hallani, mondani. Használjuk az összes érzékszerveinket és sokféle mozdulatokat.

  4. Készítsünk saját tananyagokat is. Így saját érdeklődésünknek és tudásunknak megfelelően haladhatunk.


Tabello

A nyelvtanulás leglényegesebb alapelveit figyelembe vevő tanulási módszer, amely elektronikusan is elérhető.

A lényege, hogy látjuk anyanyelvünkön és a tanult idegen nyelven a szöveget, és meghallgathatjuk ahányszor akarjuk. A tananyag rövid mondatokból, mondat darabokból áll. Nincs teljesítménykényszer és szorongás, viszont sok sikerélményt és a választott nyelvben jártasságot szerezhetünk. Elérése: http://tabello.com

Saját tananyagot is készíthetünk, ha nem akarunk fizetni vagy szeretnénk azt tanulni, amit magunk választunk.

Itt egy példa. Ehhez már csak a http://www.robobraille.org oldalról hangot kell szerezni, és kész a saját tananyag.

A részletekről itt lehet többet megtudni: Saját tananyag készítése


Kommunikáció

Érdemes helyzeteket kitalálni vagy modellezni, utánozni gesztusokkal, kevés nyelvi elemmel. Később a nyelvtudás növekszik a kommunikációban.

Az elektronikus szótárak segítenek ehhez. Link to Use of the Dictionary

Vannak kész anyagok kommunikációs helyzetekre:


Pókábrakészítés

Egy-egy témakörről érdemes pókábrát készíteni. Az egyes ágakhoz kész szövegeket rendelhetünk. Így egy csokorban lehet tartani az egy témához tartozó kifejezéseket.

A Mind Map készítő programok közül a program használatának egyszerűsége szerint érdemes választani. Az Ikon térképek alkalmazás több különböző nyelven is használható. Kevés menüpontja van, többnyelvű, az eredmény pedig Wordbe exportálható (http://www.ikonmap.com)


Stickies – Ragadós cetlik

A ragadós cetlik apró emlékeztetők, amiket az Asztalra tehetünk. A Windows 7-hez automatikusan járnak, de számos helyről le is lehet őket tölteni. Változtatható a színük, a betűtípusuk stb., illetve beállítható hozzájuk emlékeztető.

Nagyszerűen használhatók az éppen memorizálandó kifejezések tanulására. A számítógép képernyőjén folyton ott lehet, és újra láthatjuk, újra kimondhatjuk a kifejezést. (http://www.zhornsoftware.co.uk/stickies)


Kézjelek

Sok nyelvben a leírt és kiejtett szó nagyon különböző, nincsen egyszerű szabály. Ilyen különösen az angol nyelv. Fonetikai jelekkel szokás áthidalni ezt a nehézséget.

A fonetikai jelek használata szinte megoldhatatlan feladatot jelent a diszlexiások számára. A hasonló elemeket könnyű összekeverni. Ehelyett a siketeknek a hangok jelelésére használt kézjeleit lehet a kiejtésre való emlékeztetőként alkalmazni.


Mozdulatok

A sok új kifejezés megtanulását segíti, ha mozdulatokhoz köthetők.

A siketeknek a szavakat megjelenítő jelbeszéde használható erre. A szavakra való emlékezetet erősíti, ha mozdulatokat kötünk hozzájuk.

A http://www.hallatlan.hu weboldalon található anyag a magyar jelnyelv önálló tanulásához videóbetétekkel és teszttel, elsősorban halló, eziránt érdeklődők számára.


Képek

A képek is segítik a megjegyzést és az előhívást. Képet magunk rajzolhatunk a megtanulandó kifejezésekhez, de ilyenek le is tölthetők. Kész hívóképek elérhetők az interneten: http://www.do2learn.com/picturecards/printcards/


Színek

A kötött szórendet lehet színkóddal tanulni. A színek vizualitása megkönnyíti a megjegyzést. A színek által hamarosan bevésődik a szórend, és nem kell már használni a színkódot.

subject verb.jpg

A különböző mondatrészekből készíthető gyűjtemény, és aztán összerakható véletlenszerűen. Néha érdekes lehet az eredmény. Például:

My mom saw.jpg


Nyelvtan

Ez a legnehezebb terep. Itt is az segít, ha példamondatokat tanulunk be.

Kiváló angol nyelvtani összefoglaló található példamondatokkal az interneten:

http://users.atw.hu/englishgrammar

Ha már megvan az alap tudás, akkor a tesztvizsgázást kell gyakorolni. A tesztvizsga a diszlexiások keresztre feszítése, de gyakorlással el lehet jutni a megfelelő szintre.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.