A lakás is fontos terep

takarit.jpg


Bevezetés

Egy koszos, rendetlen lakás komoly stresszforrás a benne élőknek, emellett pedig kevésbé hajlamos az ember vendégeket hívni egy ilyen helyre. Így nagyon befolyásolja a sikerességet, hogy egy lakás tiszta és rendezett-e.

A lakás karbantartása nehéz. Meg kell bocsátanunk magunknak, ha nem tökéletes a rend.

A rendetlenség hátterében gyakran szervezési nehézségek és nem a hajlandóság hiánya áll. Egy idő után persze már nem is akar az ember olyasmivel foglalkozni, ami nem megy. Ezért érdemes megoldásokat találni.


Munka rotáció a családtagok között

Üljünk le a közös háztartásban élőkkel, és készítsünk egy listát a háztartással kapcsolatos feladatokról.

 • Minden naphoz írjuk fel a feladatfelelősöket, illetve a feladatok elvégzésének tervezett időpontját.
 • A beosztást kiakaszthatjuk a hűtőre.

A feladatok, mint mosogatás, szemetet levinni, felseprés, a szennyes betöltése a mosógépbe, teregetés, különböző szinten kedvelt vagy utált tevékenységek. 

Lehet, hogy automatikusan kialakulnak a szerepek. Szerencsés esetben mindenki azt vállalhatja, ami a legkevésbé megterhelés számára.


A gyerekszoba rendberakása

Ha vannak gyerekeink, tanítsuk meg őket, hogy játék után minden játékot tegyenek a játékos dobozba! A játékok elpakolása közben énekelhetnek valamilyen kedves dalt, afféle “Rendrakó Dalt”.

Tanítsuk meg a gyerekeket, hogy a számukra fontos dolgokat külön, és nagy gonddal tárolják. Ez segít majd felnőtt korban is mérlegelni, mi a fontos és nem annnyira fontos.


A dolgozószoba megszervezése

A rendezettsége sokat segít a munkában és tanulásban. Érdemes pénzt fektetni a jó berendezésbe:

 • Iratszekrények ajtóval, hogy ne folyjon ki belőlük a papírtömeg.

 • Fiókok, a tartalmukat jelző címkékkel ellátva.
 • CD, DVD rendezők felirattal.
 • Kivehető lapokból álló jegyzetfüzetek, iratgyűjtők témánként a papírok rendszerezéséhez.

Azoknak, akik jól bánnak a számítógéppel, érdemes átváltani az online megoldásokra, és számítógépes a file-ok kezelésére.

Ezzel sok helyet megtakaríthatunk, könnyen megtalálhatjuk, amit keresünk, és elejét vehetjük a káosznak. Persze, ha a számítógépben is rendet tartunk.


A számítógép olyan, mint a dolgozószoba

 • Érdemes megtanulni mappákba rendezni az információkat.

 • A papírmunkánkat beszkennelhetjük és szervezett módon mappákba rendezhetjük, elektronikusan tárolhatjuk levelezésünket, e-mailjeinket és sok minden mást is.

 • Hetente egyszer különítsünk el egy napot és órát a naptárunkban a számítógépünk letisztázására és rendezésére.

 • Rangsoroljunk: fontos és sürgős; fontos, de nem sürgős; és nem fontos és nem sürgős, de ajánlatos kategóriákban

 • A számítógépes dolgozótér rendberakásához tartozik az adatok rendszeres lementése egy külön drive-ra.

Akik nem bánik jól a számítógéppel, beszéljen egy számítógéphez jól értő baráttal vagy családtaggal, hogy segítsen ezen a téren.

Alkalmazhatunk tanárt is, hogy segítsen a számítógépen a dokumentumok kezelésében, ennek megtanulásában


Csináld-magad lakáskarbantartás

 • Tárolódobozok: helyezzünk el szerte a lakásban zárható tárolódobozokat, szobánként legalább egyet, hogy ha le akarunk rakni valamit, “beledobhatjuk” a dobozba, és nem egy karosszékbe hajítjuk a nappaliban, vagy a padlóra a konyhában.
 • Szükségtelen dolgok: érdemes megszabadulni mindentől a lakásban, ami nem igazán fontos. Járjunk el planetáris tudatossággal, szelektíven a hulladékkal.

Minél kevesebb bútor, kevesebb edény, kevesebb dekoráció legyen. Ha “szelektálunk” és kidobunk dolgokat, az leszűkíti a koszolódás és a káosz lehetőségeit.

A legtöbb dolog, amit egy éve nem használtunk, az valószínűleg szükségtelen és kidobandó, vagy ha nehezünkre esik kidobni, helyezzük el a raktárszobában vagy adományozzuk a rászorulóknak.

 • Nem átlátszó szekrények és gardróbok: Amikor szekrényeket vásárolunk, vegyünk olyanokat, amelyeknek fiókja és ajtói nem átlátszóak.

Érdemes elkerülni az üvegajtós szekrényeket, és minden átlátszó dolgot, ami látni engedi a rumlit – ha kívül rendetlenség látszik, saját magunkban is rendetlenséget érzünk majd.

 • Lejárati dátum: rendszeres időközönként pakoljuk ki a hűtőszekrényt, a mélyhűtőt és a gyógyszeres szekrényt, és ellenőrizzük a lejárati dátumokat. Szabaduljunk meg szelektíven a lejárt ételektől, gyógyszerektől.
 • Állandó hely a dolgoknak: Találjunk ki állandó “lakhelyet” minden olyasminek, aminek a helyét hajlamosak vagyunk elfelejteni: pénztárca, telefon, lakáskulcsok és slusszkulcsok, szemüveg, USB-pendrive és hasonlók.


Kupacolás

Ha nincs is rend, az egynemű dolgok legyenek egy helyen. Akár dobozokba is rendezhetjük.

 • létfontosságú iratok;
 • munkához tartozó dolgok;
 • tanulás részei;
 • hobbinként külön-külön kupacok;
 • sportszerek.

Így legalább csak egy kupacot kell feltúrni, ha keresünk valamit.

Ugyanígy képezhetünk kupacoló polcot is, ha a hét napjaival feliratozzuk.

hetipolc.jpg

Mindig arra polcra tehetjük a dolgokat, amelyiken szükségesek lesznek a munkanapokon. Ha akarjuk, a hétvégi napoknak is lehet rekeszt kialakítani.


Takarító alkalmazása

Ha megtehetjük, érdemes havonta kétszer takarítót hívni.

Mielőtt megérkezik a takarító, készítsünk egy listát azokról a dolgokról, amire nem lesz időnk, és amit nagyon nem szeretünk csinálni.

Amikor jön a takarító, ezekre a “projektekre” kérjük meg: például takarítás a szekrényekben és a spájzban, ablakmosás és porolás, vasalás.

Igyekezzünk spórolni az egyéb háztartással kapcsolatos kiadásainkon, ha a takarító alkalmazását fontosnak tartjuk. 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.