Szervezés a királyi út

szervez.jpg


Bevezetés

A szervezés nem ördöngősség, de nem is egyszerű. Ismeret és gyakorlat kell hozzá. Itt az ismeret, a gyakorlatot mindenki maga kell hozzátegye.
Ha tudatosan használjuk a szervezést életünk minden terén, rengeteg energiát spórolhatunk meg. Kis befektetéssel nagy haszon: ez a szervezés.


Csoportosítás

A csoportosítás lényegében azt jelenti, hogy valamilyen szempont szerint egy helyre sorolunk tárgyakat, tevékenységeket, gondolatokat. Bármit.

A legegyszerűbb szervezés a csoportosítás. Minden csoportosítható, és ezáltal egyszerűbben kezelhető. A csoportosítás a rend alapja. Csoportokba rendezhetők

  • gondolatok

  • programok

  • feladatok

  • szavak és fogalmak

  • tárgyak

  • stb.


Szokások

A szokások szerepe, hogy átvegyék a tudatos ellenőrzés terhét. Egy adott szokással automatikusan egy sorozat cselekvést végre tudunk hajtani. Ez rengeteg mentális energiát megspórol számunkra.

Például: Megérkezve a munkába elolvassuk az összes levelet, e-mailt, kiválogatjuk a fontosakat és elkészítjük a feladatlistát.

Egy ilyen szokás a munkánkat jól megalapozza. Mielőtt bármibe fogunk, átlátjuk a napunkat, a feladatokat, és így kevésbé lesz kapkodó a tevékenység.

A váratlan helyzetek a problémák alapvető forrásai. Különösen a diszlexiás egyén hajlamos arra, hogy elfelejtse, hol tartott, ha valami megzavarja. Ezért ha valami megzavar egy folyamatot, érdemes lejegyezni hol tartottunk, mi lett volna a következő lépés. abban a pillanatban nem tűnik nehéznek erre emlékezni, de amint elkezdünk valami mást csinálni, az emlék jó eséllyel elvész.


Rend

A szokások rendet teremtenek a tevékenységekben. A belső rendet segíti a külső rend is. A rendrakás szervezés. Nincs szükség teljes rendre, csak egy jól átgondolt rendszerre, amely fenntartható.

A rend lényege, hogy a részletekre is figyelmet fordítok. A rend tulajdonképpen sok kis részlet tudatos rendszerének fenntartása. Akkor tapasztalhatja meg az ember, hogy a részletek mennyire fontosak, mikor a rendet fenn akarja tartani.

Ha lehetőség szerint mindent rögtön a helyére teszünk, akkor fog működni a rendszer és rend lesz. A rend nagy támasz a mindennapi feladatok elvégzéséhez.

A rendhez tartozik a rendesen elvégzett munka is. A trehányság mindig megbosszulja magát. Mindig egészen apró dolgokon csúszunk el. Olyan apróságok okozhatnak nagy bajt, mint egy banánhéj, vagy egy fel nem törölt néhány csepp víz.

patko.jpg

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.