Fáradtság

Bevezetés

A diszlexia a szokásostól eltérő gondolkodásmód. Emiatt a szokásos helyzetek gyakran nagyobb erőfeszítéseket kívánnak a diszlexiás agy számára

  • a neurológiai szervezetlenség és

  • a hiányosságok, gyenge oldal kompenzációja miatt.


Neurológiai rend

Az egyensúlyrendszer folyamatos edzése erősíti az idegrendszeri harmóniát, és gyakorlattal a kompenzáció is rutinná válhat. A nap minden szakában lehet gyakorlatokat végezni.

Előadások vagy munka szünetében is segít a gyors egyensúlygyakorlat, zsonglőrködés, jóga, thai chi. Sőt, nem feltűnő mozgással bármikor ki lehet mozgatni az idegrendszert is: nyújtás, feszítés a végtagokban, a fej lehajtása, körzése, nyaktorna, stb.

Az egyensúly rendszert mozgató ülőalkalmasságok, labda, felfújható párna a gerincnek is jót tesznek.

Megnyugtató, pihentető vagy éppen felpezsdítő, energetizáló zenét is lehet hallgatni fülhallgatóval. Így nem zavarunk másokat.

kimeritenek.jpg


Ötletek a fáradtság megelőzésére

A diszlexia miatt a fáradtság sokkal gyakoribb lehet. Különösen sokaknak jelent kimerítő munkát, ha lépésről-lépésre, egymás utáni feldolgozó, elemező feladatot kell végrehajtani.

A fáradtságot komolyan kell venni, mert a következmények még nagyobb gondot okozhatnak.

  1. Rendszeres alvásra és pihenésre van szükség. A fáradtság csökkenthető a helyzethez alkalmazkodó életmóddal és tudatos tervezéssel.

  2. A feladatok változatosságával a kifáradás esélye kisebb. Például egy nyomtatvány kitöltése után a főzés, kerti munka vagy barkácsolás, ez az megjavítása pihentető lehet mielőtt további adminisztratív munkát végzünk el.

  3. Sokszor a változatosságot úgy értelmezik, hogy egyik feladatból a másikba kezdenek az emberek, anélkül, hogy befejezték volna az előzőt. Ez jó lehet, de érdemes előre tervezni, és így nem engedni, hogy túl sok félbemaradt munka terhelje aztán az agyunkat.

  4. Segíthet, ha előre látjuk a feladat fázisait, és beoszthatjuk kisebb egységekre. Így a váltás a megfelelő helyen történik, vagyis nem kell majd lényegében a félbehagyott feladatot újra kezdeni, mert az addig elkészültre már nem is támaszkodhatunk.

  5. A tervezés segíti azt is, hogy ne váljanak a feladataink kezelhetetlen halommá, amely megterheli a fejünket.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.