Hatékonyan a munkahelyen

 

kirugnak.jpg


Bevezetés

Mindegy, hogy tanulási vagy figyelem zavarral, hiperaktivitással küzd valaki, mindenkinek meg kell tanulnia képviselnie magát a világ előtt.

Még nem jött el az a nap, amikor a diszlexiát, mint sok más természetes akadályoztatottságot, megértik és elfogadják. Egyelőre nagyfokú bizalmatlanság övezi, illetve vannak olyanok is, akik szerint puszta kitaláció. Még nem fejlődött eléggé ki a témával kapcsolatos tudatosság és a megbízható ismeret, ahogy a megfelelő hozzáállás sem.

Elkerülhetetlen, hogy megfelelően prezentáljuk magunkat mint tanulási zavarral, és/vagy figyelemzavarral, hiperaktivitással küzdő ember. Nekünk kell elhoznunk a társadalom hozzáállásában a változást, mégpedig határozott, asszertív módon.

beszeljek.jpg


Ismerjük behatóan nehézségeinket

Ahhoz, hogy képviselni tudjuk magunkat, tudnunk kell, miről is van szó. Nem elég azt mondani: “Tanulási nehézségeim vannak vagy ADHD-val küzdök.” Ez nem mond semmit, és ezzel mondattal nem is tudjuk senkinek elmagyarázni a helyzetet.

Fontos mélységében megismernünk a nehézségünket. Számtalan forrásból tájékozódhatunk: a családtól, szakemberektől, könyvekből, weboldalakról, tévé-műsorokból.

Szakértővé kell válnunk, és tudnunk kell, hogy pontosan mi is történik velünk.

Ezeket a témákat mindenképpen tanulmányozzuk át:

  • A zavar tünetei és jellegzetességei.

  • Hogyan befolyásolják ezek a jellemzők életem egyes területeit?

  • Mi a zavar biológiai alapja?

  • Hogyan diagnosztizálják a jelenséget?

  • Milyen terápiákat alkalmaznak, amik segíthetnek az életminőségem javulásában?

  • Milyen jogaik vannak a tanulási nehézséggel és/vagy ADHD-val küzdő embereknek?


Ne adjuk fel

Ha sérülnek a jogaink, vagy ha külön eljárásra van szükségünk a megfelelő működéshez –
Ne azt mondjuk, hogy: 
Nem fontos, mindegy, majd máskor, nem szívesen erősködök.
A lemondás kényelmes megoldás az adott pillanatban, de hosszú távon magas árat fizetünk érte.


Tanuljunk meg bemutatkozni

Fontos, hogy előre készüljünk fel fejben egy világos szöveggel, amivel bemutathatjuk magunkat és esetleges szükségleteinket. Érdemes lehet leírni.

Magabiztosan kell beszélni, hogy a hallgató érezze, hogy biztos tudás és ismeretek alapján mondjuk, amit mondunk.

Nem árt persze a szöveget az egyes helyzetekhez igazítani, például: Családtaggal beszélgetve nyíltabbak lehetünk, és beszélhetünk az otthoni életünkről is.

A munkahelyen erősségeinket és korlátainkat kell megfelelően bemutatni, és megfelelő megoldásokat keresni a munka során felmerülő nehézségekre.

A beszédmódunk is igen fontos tényező. Egy “nekem jár”-jellegű hozzáállással valószínűleg csak ellenállásra találunk, nem megértő fülekre. Ha olyan emberként beszélünk, aki jogos és számára fontos segítséget kér, nagyobb valószínűséggel tudjuk megnyerni magunknak a környezetet, hogy a lehetőségekhez mérten alkalmazkodjon.


Korlátozzuk a környezetünk felé irányuló kéréseinket

Az önérvényesítés az igényeink megfogalmazása során fontos észben tartanunk, hogy a környezetünknek is megvannak a maga korlátai. Nem hiába szoktak “ésszerű alkalmazkodás”-ról beszélni, amit kérhetünk környezetünktől.

A túlzottan magas vagy túl sok engedményt kívánó kérések nem helyénvalók, és a környezetből csak haragot és bosszúságot vált ki.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.