Megbeszéléseken, értekezleten, előadáson

 

megbesz.jpg


Bevezetés

A megbeszélések során, legyen az magánéleti vagy munkával kapcsolatos, a diszlexia hátrányt is jelenthet. A következők segítenek minden megbeszélés esetében, legyen az magán életi vagy munkahelyi:

  • előzetes felkészülés;

  • a beszélőre fókuszálás;

  • jegyzetek;

  • a beszélő megkérhető, hogy ismételje el, amit nem sikerült követni.

Ugyanezek segíthetnek, ha előadást kell hallgatni. Lehet ugyan felvételeket készíteni, de ha ott helyben kell reagálni, akkor ez nem igazán segít. A fenti módszerek viszont szinte mindig jók.


Előzetesen

Már előre is lehet jegyzeteket készíteni, hogy ne felejtsük el, mi mindenről akartunk szólni, ne vesszenek el fontos részletek. Rövid, érthető legyen a jegyzet, inkább csak emlékeztető kulcsszavakkal. Ne legyen szöveg, amit felolvasunk majd. Ez utóbbi csak nehezítené a helyzetünket, mert

  • az olvasás sok szellemi energiát leköt,

  • felolvasva nem lesz spontán a beszédünk,

  • nehéz a helyzethez alakítani az előre megírt szöveget.


Fókusz

Diszlexiásként a szokásosnál könnyebben veszítjük el a beszélgetés fonalát. Sokat segít, ha mindig arra fordítjuk a figyelmünket, aki beszél. Ezzel ráadásul a beszélő úgy érzi, hogy fontos, amit mond, és szívesen fordul felénk. Így még könnyebb lesz követni, mert kapcsolat alakul ki.


Jegyzetek

Az értekezlet során mindenképpen szükséges rövid jegyzeteket készíteni. Akár egy-egy szavas emlékeztető is segít. Így nem felejtjük el, miről volt szó.

Arról is érdemes egy-egy szót leírni, ami közben eszünkbe jutott, és el akarunk mondani. Kulcsszavak a legjobbak itt is.

A jegyzetek a magánbeszélgetésekben furcsán hatnak. Ugyanakkor sokat segíthetnek. Nyugodtan fel lehet vállalni, hogy a biztos megjegyzés érdekében készülnek a jegyzetek.


Ismétlés kérés

Ha valami nem világos, vagy elveszítettük a fonalat, jobb udvariasan rákérdezni. Egyébként sokszor mások is örülnek ennek, mert többen is vannak, akik nehezen figyelnek.

Az egymás után jövő információk feldolgozása a diszlexiás gondolkodásmódnak a gyengéje. Emiatt elég gyakran megesik, hogy meg kell kérnünk a beszélőt, ismételje el, amit mondott. Bár megzavarhatja a beszélgetést ez, de talán mindenkinek jobb, ha az információ átadása megtörténik, vagyis a kommunikáció is sikeres lehet.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.