Önbizalom és önértékelés

Bevezetés

A diszlexia kultúrafüggő rendellenesség. Ha nem kellene írni, olvasni és számolni, a diszlexiásoknak sokkal kevesebb kudarccal kellene szembenézni.

Norman Geschwind, a diszlexia kutatások egyik úttörője szerint:

„Ha képzőművészet, zene és testnevelés lennének a vezető tantárgyak az általános iskolai tantervben, kétségtelenül a tanulási zavarokkal küzdőknek a mostaniaktól eltérő csoportjával lenne dolgunk.“

geschwind.jpg


Külső tükrök

Önértékelésünket meghatározza, minek azonosítjuk magunkat. Az azonosítás a környezet visszajelzésein alapul. Kétéves korára mindenkiben kialakul az önfelismerés, önmaga azonosítása, az “én” élménye. Ez a kép életünk során folyamatosan alakul mások visszajelzései és saját észlelésünk alapján.

A külső tükrözések nem határozzák meg teljesen az egyén önmagához való viszonyulását, de nagy szerepet játszanak abban, ki minek tartja önmagát. A legfontosabb eleme az énkép kialakulásának, hogy az egyén miképpen észleli és hogyan értelmezi a világot.

„Az embert nem maguk a dolgok, hanem az a mód zavarja, ahogyan a dolgokat látja” – írta Epiktétosz görög bölcselő.

zavar.jpg

Diszlexiásként ritkán kapunk egyértelmű visszajelzést a környezettől. Képességeink és teljesítményeink a környezet és önmagunk számára is ellentmondásosak, nehezen értelmezhetők. Jobb agyfélteke dominancia, téri-vizuális gondolkodás vagy verbális deficit?

Lehet jó matematikai gondolkodásunk, miközben képtelenek vagyunk megtanulni a szorzótáblát. Az önkép alakulását, legyen valaki diszlexiás vagy nem diszlexiás, az segíti, ha minél pontosabb információt és visszajelzéseket kap erősségeiről és gyengéiről.


Diszlexia címke

A nem feltétlenül jó vagy rossz, ha megkapja valaki a “diszlexia” címkét.

Egyrészt megbélyegző lehet, másrészt kibúvót jelentő diagnózisként szolgálhat. A diszlexia pedig nem szégyen, nem dicsőség, nem felmentés az erőfeszítések alól, hanem sajátosság.

Ugyanakkor gyakran az ellentmondásos képet feloldhatja, és értelmezhetővé teszi, ha egy viszonylag jól körülírt tünetegyütteshez köthető sok érthetetlen akadály.

Számos felnőtt számára megnyugvást jelent, amikor egy diagnózis kapcsán megérti, mi okoz annyi nehézséget életében. Az önértékelést pozitívan befolyásolhatja, sőt erőt adhat a megküzdéshez, ha valaki tudja mivel kell szembenéznie.

elerhetek.jpg


Önértékelés

Az önértékelés saját belső ítéletünk önmagunkról, amely meghatározza viselkedésünket. Nem egységes szerkezet. Testi, szellemi, társas és egyéb sajátosságainkat külön értékelhetjük, és jó is ilyen differenciáltan tekinteni önmagunkra. Így sokféle jó tulajdonságot találhatunk, amik elfogadhatóvá tesznek.

A jobbító szándék és az értő odafigyelés másokra valamint önmagunkra tehet igazán értékessé. Keressük meg magunkban azt az ideált, amit esetleg megtépáztak már, de magunkénak érzünk.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.