Az önértékelés kialakítása

 

mondogatom.jpg


Az önszuggeszció önmagában kevés

Az önértékelés javításához nem elég, ha naponta sokszor elmondjuk: “Kitűnő ember vagyok, mindennel meg tudok küzdeni.” Ahhoz, hogy ezt el tudja hinni, mindenkinek meg kell tapasztalnia hatékonyságát.

A szokásostól eltérő gondolkodással, és képességekkel nem egyszerű a sikert megtapasztalni. Éppen az okozza az önértékelési problémákat, hogy túl gyakran a kudarcot tapasztaljuk meg. Ahhoz, hogy ez megváltozzon, nemcsak a gondolkodásmódot, de a viselkedést is változtatni kell.

onertekel.jpg


Az önértékelés alakításának módszerei

Önazonosítás: Saját tulajdonságai, érdeklődése, vágyai és céljai alkotják az ember énképét. Ahhoz, hogy megfelelő képet kapjon, mindenkinek érdemes tükörbe nézni. Minél többször megfigyeli valaki önmagát különböző helyzetekben, annál pontosabban fogja tudni, hogy mire képes, és ki is valójában.

Önreflexió: A megismert sajátosságaival szembe is kell néznie az embernek. Ez azt jelenti, hogy amennyiben valami tetszik önmagán, vagy valami sikerült, akkor azt is elismeri önmaga előtt, de ha nem, azt is. Így az önelfogadást építheti fel.

Hasonlóak megismerése: A hasonlók élete, tevékenysége sok tekintetben informatív lehet. Jó és rossz megoldásokat egyaránt érdemes megfigyelni. Az önsegítő csoportok ebben nagy szerepet játszhatnak. A híres emberek között is sokan vannak hozzánk hasonlók. Sikereiket legtöbben éppen a sajátosságaik révén érték el.

Gondolkodás változtatása: Azok az információk, amit önmagáról a diszlexiáról és a megoldási lehetőségekről szerzett valaki, megadják az alapot arra, hogy a diszlexiáról és önmagáról is megváltoztassa véleményét. Ha másképp gondolkodom, képes leszek másképp cselekedni.

Viselkedés változtatása: Néhány dologban változtatni kell ahhoz, hogy megváltozzon a helyzet. Ami korábban nem tűnt megoldhatónak, megfelelő módszereket alkalmazva megoldhatóvá válhat.

Elhelyezkedés a világban: Azokkal az ismeretekkel, amelyeket önmagáról megszerzett valaki, el tudja helyezni önmagát a világban. Kitűzheti céljait. Ha gondolkodásában és viselkedésében változtatásokat tud hozni, akkor könnyebben el fogja érni ezeket.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.