A készpénz használata

Bevezetés

A készpénz kezelése fontos része a költségvetés vezetésének. Ennek segítségével jobban tudjuk kontrollálni a kiadásainkat és megelőzhetjük a súlyos eltéréseket a tervtől.

A költségvetés megtervezésével tudni fogjuk mennyi pénz áll a rendelkezésünkre az állandó kiadások után, mint amilyen a lakbér, a telefon és az internet, a hitelre vásárolt hűtő részletei és hasonlók.


A készpénz kezelése

penz.jpg

A pénz kezelése néha zsonglőrmutatványhoz hasonlít, de megtanulható. Minden sikerünk titka a tervezés, még ha nem is nyilvánvaló ez mindig. Akár egy bűvészmutatvány vagy házépítés, a terv a siker záloga. Az angolok is tudják ezt: “Fail to plan, plan to fail” 

Heti költségterv:

 • Töltsük ki a költségvetéskezelési táblázatot (http://www.diszlexia.hu/Advice.html), hogy lássuk, mennyi pénzünk marad az állandó kiadások levonása után.

 • Osszuk el a fennmaradó havi keretet négy és féllel (ennyi hét van egy hónapban). Az eredmény az az összeg, amit egy héten elkölthetünk. 

Egy példa:

 1. A teljes hónapra a következő összeget kell beosztanunk – 80 000 Ft

 2. Osszuk el 4,5-tel (ennyi hét van egy hónapban) 80 000 : 4,5

 3. Az eredmény nagyjából 17 800 Ft

 4. Ez a heti keretünk.
 5. Ennyi készpénzt vegyünk fel, ha a kiadásainkat nem hitelkártyával fizetjük.
 6. Rakjuk öt borítékba mindegyik hétre való pénzt. Négy boríték van egy-egy hétre + egy boríték egy fél hétre.

A borítékban lévő pénz áll a rendelkezésünkre az adott hét során!

Kizárólag ebből a készpénzből költsünk, így kontrollálhatjuk a kiadásainkat.

A költségtervhez kell egy kis számolási és beecslési munka is. A Számolás a mindennapokban témakörben sok ötletet található.


Költségterv és készpénz

Ha megterveztük a költségvetésünket, akkor már tudjuk, mennyi pénzt kell költenünk az állandó kiadásokra, és mennyit költhetünk ételre, szórakozásra, ruhákra, könyvekre stb…

 • Fizessük ki az összes állandó kiadást. vagy helyezzük ezt a pénzt egy külön az állandó kiadásokra szánt borítékba, amit a fizetés esedékességéig megtartunk.
 • Vegyük fel a szükséges havi költségvetés összegét a bankból.
 • Készítsünk elő további borítékokat a kiadások típusai szerint: legyen egy boríték az élelmiszer bevásárlásra, egy a szórakozásra.

 • Minden borítékba az adott kiadástípusra való összeget tegyünk.
 • Legyen egy boríték a “vészkiadásokra”. Ehhez csak igazi baj esetén szabad nyúlni. A költségvetésben ez a 10% lesz a megtakarításunk, ha nem kell elhasználni vészesetre.

Elfogyott a pénz a szórakozásra? Akkor nem megyünk szórakozni, mert a “szórakozás borítésk” üres. A többi pedig másra van. A vésztartalék vész esetére, majd megtakarításra való.

Még ha nagyon szeretnénk is moziba menni, és csak 900 Ft a jegy, ami nem sok pénz, ha nincs már ennyi, akkor nem együnk moziba.

Megnézhetünk egy régi filmet a DVD-inkből, vagy találhatunk az Interneten kedvünkre való filmet.


A készpénz kontrollál

Ha készpénzt használunk, akkor kontrollálni tudjuk a kiadásainkat és felelősségteljesen tudjuk vezetni a költségvetést. Így nem lesznek nem tervezett és lehetetlen kiadásaink, amit nem engedhetük meg magunknak.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.