Tippek a pénzügyekhez

Néhány egyszerű rendszer bevezetésével sokat nyerhetünk. Nem mindenkinek jó mindegyik megoldás, de érdemes megoldást találni a pénzügyek kezelésére.

Egyéb kérdésekben is fontos mindenkit meghallgatni, de még fontosabb utána átgondolni a saját helyzetünket, és saját megoldásokat alkalmazni.

A tippek tehát csak irányadók, ötletek a saját megoldásokhoz. Az igazi döntés mindig, hogy mikor változtassak.


Bevásárlólisták

A boltba előre összeállított bevásárlólistával menjünk bevásárolni.

Nézzük meg, mi van a hűtőben, a spájzban és a fürdőszobában, miből fogytunk ki, mire van pontosan szükségünk, és amikor megyünk bevásárolni, csak a listán szereplő dolgokat vegyük meg!

Ne hagyjuk, hogy elcsábítsanak az olyan akciós ajánlatok, mint az Egyet fizet, kettőt kap, vagy a Második darab féláron.

Ha nincs rajta a listán? Ne vegyük meg!

Az akciós ajánlatok esetén nem azt vesszük meg, amire szükségünk van, hanem amit éppen kiárusítanak. 

Ha viszont jó ajánlat van, érdemes nagyban vásárolni, és kicsiben felhasználni. Egyébként meg az számít, mi hiányzik otthon.

lista.jpg

Letölthető itt az Otthonka oldaláról


Éves számlák és az adó

Vannak olyan kiadások, amiket évente számláznak ki.

Nem érdemes mindet ugyanabban a hónapban kifizetni, mert akkor arra a hónapra nagyon magasak lesznek a kiadásaink.

A torlódás miatt könnyen lehet, hogy azt a hónapot nem tudjuk tartozásmentesen zárni.

Tegyük fel, hogy a legnagyobb kiadásaink az adó, a gépkocsi kötelező biztosítás és az weboldal díja, és ezekről márciusban kapjuk meg a számlákat. Ha ezt előre tudjuk, februárban fizessük ki a biztosítást, márciusban az adót, és áprilisra marad a weboldal számlája.


Komoly változtatások

Ha amennyire csak lehet, lefaragtuk a kiadásainkat, és már nincs hol spórolni, de még mindig hiány van a bevételeinkét és kiadásainkat tekintve, akkor komolyabb változtatást kell eszközölnünk az életünkben.

Ebben az esetben két lehetőségünk van csak:

  • Csökkentsük jelentős mértékben a kiadásokat, ott, ahol nem hittük volna, hogy lehet változtatni. Például: költözzünk el egy olcsóbb helyre.
  • Növeljük meg jelentősen bevételeinket: mondjunk fel és keressünk egy új állást. Még ha a jelenlegi munkahelyünk kényelmes és kellemes is, ha nem jövünk ki a fizetésünkből, muszáj változtatnunk.

A komoly változtatásokat nehéz meglépni, de komolyan számba kell venni, ha nincs más lehetőségünk. Használjuk kreativitásunkat, és lehet, hogy segít megoldást találni.

Minden jó lehet, de tehetetlenségből benne maradni egy kezelhetetlen helyzetben, az biztosan nem megfelelő alternatíva.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.