Önkontroll, az impulzivitás kezelése

Mi az impulzivitás?

Ha bármely helyzetre gondolkodás nélkül heves reakciót adunk, az az önkontroll gyengeségét mutatja.

Alkalmasint ez automatikus reakciónk, de érzelmileg túlterhelő frusztráció is okozhatja, amikor is “valamit csinálni akarunk”, hogy elűzzük a kellemetlen érzést.

Imulzivitás esetén a megjelenő reakció nem választás vagy józan megfontolás tárgya. Ezért gyakran nem hatékony megoldás, mitöbb, káros. Tudatában vagyunk, hogy nem helyes és nem is okos így viselkedni, de nem tudunk mit kezdeni. Gyorsan és ellenőrés nélkül reagálunk. Később általában megbánjunk, de aztán újra és újra ugyanez lesz a reakciónk.


Honnan tudhatom, impulzív vagyok-e?

A tudatosság, a gyenge és erős oldalaink ismerete sokat segít. A késztetéseink gyenge irányítása nagyon sokféleképpen megjelenhet.

 

impulz.jpg

A fentiek bárkivel előfordulhatnak. Az igazi jel, ha ezekből sok és sokszor jellemző viselkedésünk. A késztetések kontrolljának jele, ha át tudjuk gondolni a helyzetet és ha kell, vissza tudjuk fogni magunkat.


Az impulzív reakcióinkat kiváltó “aknák” azonosítása

Ha ismerjük magunkat, és azt, hogy mi váltja ki impulzivitásunkat, talán könnyebb az impulzuskontroll.

Lehet, hogy a munkába menet az cukrászda komoly akadályt jelent, és hajlamosak vagyunk elcsábulni, válasszunk másik útvonalat a munkába járáshoz.

Ha a szemközt lakó szomszéd idegesít, igyekezzünk elkerülni vele a találkozást.

Ha túl sokat beszélünk munkahelyi megbeszéléseken és félbeszakítunk másokat, legyen az íratlan szabályunk, hogy ne mi szólaljunk meg először, még ha ez azt is jelenti, hogy valaki más mondja ki, amit mi akartunk.

Néha ez jobb, mint ha kellemetlen helyzetet teremtenénk mindenki számára.

visszafogni.jpg


A késztetések kontrollja

Fontos felismernünk a pillanatot “eggyel előtte”: Ez az a pillanat, amikor elvesztjük a kontrollt.

Egyszerűen megtörténik. Ha felismerjük, idejében, akkor “megállj”-t mondhatunk és visszafoghatjuk magunkat.

  • Érezzük a testünkben. Testünk jelez – tanuljunk meg figyelni rá.
  • Érzelmeink is jeleznek – feszültek vagyunk, túlterheltek, dühösek, ijedtek, csalódottak.

Ezek mind jelzések arról, hogy hamarosan nem megfelelő reakcióval próbálunk majd menekülni a helyzetből.

Nem szükséges tudnunk, hogy mit kell csinálnunk. Csak annyit kell tennünk, hogy mélyeket lélegzünk és egyszerűen semmit se csinálunk. Ez az okos döntés – kivárni, nem reagálni.

Ha leállítottuk magunkat – igazi uralkodókká lettünk! Most már csak kicsit várnunk kell, lenyugodni, teljesen visszaszerezni az irányítást, azután minden lehetőség nyitva áll.

Most mi döntünk. Mérlegeljük, mit nyerhetünk és mit veszíthetünk, gondoljuk végig a helyzet különböző oldalait, beszéljünk barátainkkal vagy szakértőkkel, és tervezzük meg, mit fogunk tenni és miként fogunk reagálni!


Érdemes megfelelő ideig várni cselekvés előtt

Még ha úgy gondoljuk is, hogy jó megoldásunk van, várjunk egy kicsit! 

Minél több idő telik el a megterhelő helyzet és a reakció között, annál nagyobb a valószínűsége, hogy sikeres reakció lesz.

Például ha hirtelen vásárolni akarunk egy új farmert, még ha múlt héten vettünk is egyet, várjunk néhány napot. Nagyon valószínű, hogy hirtelen rájövünk, hogy nincs is rá szükségünk, és hogy valójában inkább egy cipőre van szükségünk.

Ha nem állítjuk le magunkat, nagy a valószínűsége, hogy a szekrényünk tele lesz felesleges cuccokkal, amik nem is állnak túl jól, és amiket nem is használunk.


Elviselhetetlen helyzetekben

Használhatjuk a “belső hang” módszert – előre memorizáljunk segítő “mantrákat”, és mondogassuk magunknak őket.

mantra2.jpg

Az egyik leggyakoribb helyzet, amelyben impulzív viselkedés jelentkezik, amikor valaki minket hibáztat vagy bánt. Ebben a helyzetben igen erős az érzelmi túlterhelés, és reakciónk könnyen kisiklik a kezünk közül.

Hajlamosak lehetünk letámadni a másik felet, vagy éppenhogy földön csúszni előtte.

A védekező mechanizmusok igen erősek, és hajlamosak lehetünk másokat hibáztatni, megsérteni, úgy tenni, mintha nem érdekelne a dolog, mindenféle manipulációkat végezni. És ha mindez nem választás kérdése, és nincs felette kontrollunk, akkor is magas árat fizethetünk érte.

Legyünk ezért módfelett körültekintőek ezekben a helyzetekben!

Sétáljunk el tőle, fokozatosan nyugodjunk meg, és csak miután megvizsgáltuk a helyzetet és átgondoltuk magunkban vagy másokkal, akkor döntsünk, hogy mi legyen a reakciónk

Késleltetve reagáljunk, vagy döntsünk úgy, hogy nem reagálunk!

Legyünk türelmesek magunkkal. A szabályainkat be kell tartanunk, de amíg tanuljuk a kontroll, még sokat hibázunk.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.