Párbeszéd

A párbeszéd mint a kapcsolatok alapja

A problémák megbeszélése a leghatékonyabb megelőzése minden konfliktusnak, és a konfliktusok megoldásában is ez segít. Beszélgetni azonban csak tiszta kommunikációval érdemes. A tiszta kommunikációt segíti, ha tudatosan is figyelnünk magunkra és a partnerünkre.


Tipikus problémák a párbeszédben

A diszlexiával, figyelemzavarral és/vagy hiperaktivitással sok akadálya is van a beszélgetésnek.

Íme néhány tipikus probléma:

  1. Nehezen összpontosítunk a dolog lényegére – ez hosszú, csapongó beszélgetéshez vezet, ami során nem jutunk el a lényegig, és csak fárasztjuk a másikat. Időnként túlzott bőbeszédűségben nyilvánul meg – néhányan úgy érzik, nem értik meg teljesen őket, ezért inkább részletekbe menően magyaráznak el mindent, hogy biztosan megértsék őket, és nem hagyják szóhoz jutni a másik felet, míg úgy nem érzik, megértette őket.
  2. Nehezen tudunk hosszabb időn át odafigyelni – ezáltal ellankad a figyelmünk, és elvesztjük beszédtársunkkal a kapcsolatot.
  3. Nehezünkre esik a hosszas ülés – emiatt idegesek leszünk, túlmozgásossá válunk és minden vágyunk, hogy befejezzük a beszélgetést.
  4. Nehezen rekonstruáljuk a beszélgetéseket – még ha sikerül is egy hatékony beszélgetést folytatnunk, ADHD-sként gyakran elfelejtjük annak tartalmát, ami miatt “elvesztegetett erőfeszítésnek” érezzük, ezért pedig a jövőben kevésbé vágyunk majd beszélgetést nyitni.


Egyéb problémák a párbeszédben

Vannak olyan problémák, amik nem a zavarok, hanem a lelki terhek következményei:

  1. Fekete-fehér” hozzáállás – emiatt minden elmondottat szélsőséges módon értelmezünk, ami érzelmi túlterheléshez és a beszélgetést lezáró kitöréshez vezethet.
  2. Védekező mechanizmusok és automatikus válaszok használata – olyan válaszreakciókat adunk a beszélgetés során elhangzott kritikákra, mint agresszió, dominancia vagy visszahúzódás. 
  3. Megjelenik a szorongás és a megbántódás is, amitől a beszélgetés olyanná válik, mintha “tojáshéjon sétálnánk”:a sértődés egy pillanat alatt előtörhet, és véget vet egy újabb, beszélgetésre irányuló sikertelen próbálkozásnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.