Párkapcsolat

parom.jpg


A kihívás

A nagy kihívás egy olyan kapcsolat, ahol a pár egyik vagy mindkét tagja nehézségekkel küzd.

Egészen idáig főként magunkban küzdöttünk meg, és a következményeket, legyenek jók vagy rosszak, egyedül viseltük. Egy kapcsolatban azonban nem lehet többé saját kis világunkon belül megoldani a dolgot. Párként most már párunkkal végtelen számú ponton érintkeznek és kapcsolódnak világaink.

Ha párunk nem küzd tanulási zavarral, figyelem és/vagy hiperaktivitás zavarral, akkor valószínűleg nehezebb megértenie és több súrlódás lehet. 

Ha viszont mindkét fél hasonló zavarokkal küzd, akkor bár könnyebb lehet megérteni a másikat, de a bajok összeadódhatnak.

Mindenképpen van jó megoldás: értő odafigyelés mindkét részről.


Párválasztás

Nehézségekkel küzdőként szerencsés olyan partnert választanunk, aki hajlandó megismerni és megérteni a nehézségeinket és hogy miként lehet azzal együttélni. Ha a párunk nem fogadja el nehézségünket az élet részeként, és úgy hiszi, hogy idővel meg tudja változtatni a “helytelen” viselkedési formánkat, akkor már rossz kezdőpozícióból indul, ami csak haraghoz és dühkitörésekhez vezet. Ezért tehát:

  1. Fontos már az ismerkedés első szakaszában beszélni a témáról. Értelmetlen is a titkolózás. Fontos megbeszélnünk a nehézségeink különböző oldalait, és figyelni, hogyan fogadja párunk.
  2. Nem jó azért választani valakit, hogy “dajkáljon”, gondoskodjon rólunk, hisz így lényegében a függésünket, gyámoltalanságunkat betonozzuk be.
  3. Ha hajlamosak vagyunk impulzívan viselkedni, a párválasztásban is megjelenhet impulzivitásunk. Ne siessünk, hagyjuk kibontakozni a folyamatot, kölcsönösen ismerjük meg egymást nyíltan és ősinztén. Mindkét oldal legyen nyitott a kreatív megoldásokra, ha a nehézségek miatt felborul az érzékeny egyensúly.


A szerepek megoszlása a pár tagja között

A szokásosonál nagyobb nehézségekkel terhelt lehet a lakás megszervezése és rendbe hozása, pénzügyi szervezés, intézkedés a fontos dolgokban és ügyintézés, étkezés és az egészség fenntartása, valamint a társas és kulturális élet megszervezése.

Minden szeretet és megértés ellenére a rendszeres és gyakorta sziszifuszi napi rutin gyakran beárnyékolja a párkapcsolatbeli szépséget, izgalmakat és szenvedélyeket.

Ezért a párok közötti munkamegosztás olyan művészet, amely eldönti, talán jobban, mint bármi más, a pár mindkét tagjának lelki jólétét. A munkamegosztás lehet, hogy művinek hat és nem spontán, és úgy érezzük, elrontja a vidámságot, de ezáltal tudjuk majd igazán kiélvezni egymás társaságát, és messze kevesebb lesz a súrlódás és a frusztráció.

osszukbe.jpg

Élvezetes, hatékony és kölcsönös legyen a megosztás. A munkamegosztás során figyelembe kell vennünk a pár mindkét tagjának külső kötelezettségeit és számításba venni a teljes képben. Például van, aki teljes munkaidőben dolgozik, míg mások teljes felelősséget vállalnak a családdal kapcsolatos feladatokért stb.

  1. Készítsünk egy listát a háztartással kapcsolatos feladatokról!
  2. Osszuk fel mindegyik feladatot alfeladatokra!
  3. Mindegyik alfeladat mellé írjuk le néhány szóban, hogy pontosan mit is von magával az adott feladat!

  4. Mindegyik apró feladatnál döntsük el, ki lesz a felelőse!

Kezdjük úgy a feladatok felosztását, hogy mindenki olyasmit választ, amit szeret csinálni, például: Van, aki szeret bevásárolni, mások szeretnek vezetni. Általánosságban elmondható, hogy az, hogy mit szeretek, az erősségeimen múlik, és befolyásolják a gyengéim és nehézségeim is.

Érdemes figyelembe venni, ki tudja hatékonyabban, kevesebb erőfeszítéssel és kevesebb undorral elvégezni az adott feladatot.

Fontos, hogy a végeredmény mindkét fél számára az egyenlőség érzetét keltse, hogy ésszerű “adok-kapok” legyen, még ha nem is kell ezt egészen pontosan lemérni.

Időnként érdemes átgondolni, hogy működik-e a kidolgozott rendszer, vagy meg kell-e valamit változtatni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.