Szülői feladatok

Bevezetés

Szülőnek lenni kihívás, de egy diszlexiás szülő még a szokásosnál is több kihívással szembesül.

A gyereknevelés egy újabb fázis, amikor több stressz alatt állunk a megnövekedett felelősség és elkötelezettség miatt. A gyereknevelés esetében egy teljes rendszert menedzselünk, amely meglehetősen bonyolult és stresszes tud lenni.

A társalgás művészetére lefordítva egy monológus után dialógus, párbeszéd következik, majd a dialógus után szimpózium, tanácskozás. A követelmények fokozatosan nőnek. Nem csoda, hogy a a szülők gyakran úgy érzik, hogy túl sok ez számukra.


A legfőbb nehézségek szülőként

Egy szülőtől elvárt, hogy gyerekét önbizalommal nevelje fel, hogy segítse fejlődését mind a viselkedés, mind a gondolkodás, mind a tanulás területén. A legjobb mód erre, ha példát mutatunk, vagyis a szülő egyfajta modellként szolgál: stabilitása, pozitív énképe, pozitív hozzállása a valósághoz, törekvései és reményei pozitív mintát jelentenek.

Mindezeken a területeken, ahol a szülő modellt kellene, hogy adjon, példát kellene, hogy mutasson a gyerek számára, könnyen lehet, hogy valamilyen szintű hiányosságai vannak egy tanulási, figyelem és/vagy hiperaktivitás zavarral küzdő szülőnek.

Vagyis szülőnek lenni kiváló önnevelési helyzet.

Nem kell tökéletesnek lenni. Az “elég jó szülő” már bőven megteszi.

haigyvan.jpg


Tudatosság szülőként is

Fontos, hogy a szülő dolgozzon saját magán és annak tudatosításán, hogy mik az erősségei és gyenge oldalai. Kell, hogy minél több erősséget találjon magában, és megfelelő kihívást maga számára.

Az önismeret a kulcs a megküzdéshez bármilyen nehézséggel, mert ezáltal a nehézséget új, életszerűbb, elnézőbb és elfogadóbb perspektívából ismerhetjük meg. Ez általánosan a kiindulópont bármilyen változtatáshoz az életben.

Ebben az esetben a szülő saját nehézségeivel és a gyerekkel kapcsolatos problémákkal egyszerre küzd meg.

Számos eszköz és módszer létezik az idő, az ingóságok és az otthoni tér megszervezésére, és különböző technológiák segítenek megküzdeni az olvasási és írási nehézségekkel.

Ha szülőként ilyen eszközöket alkalmazunk, azokat egyaránt használhatjuk otthon és a munkánkban. Tehát a feladat nem változott, csak fontosabbá vált, nagyobb a kihívás és a jutalom is.


Az otthoni rendszer megszervezése

A szülők idejük jelentős részét a család körüli feladatokkal töltik:

 • ügyeket intéznek,
 • takarítanak, főznek, mosnak,
 • figyelemmel kísérik a gyerekek tanulmányait,
 • megszervezik a szabadidőt,
 • gondoskodnak egészségükről és táplálkozásukról,
 • kezelik a családi költségeket és sok minden mást.

A tanulási és figyelemzavarral valamint hiperaktivitással küzdőkre jellemző szervezéssel és a folytonosság és a rend fenntartásával kapcsolatos nehézségek miatt az ilyen összetett otthoni rendszer fenntartása sokkal nagyobb erőfeszítés, mint általában.

A szülők szétszórtsága már nem magánügy. Például:

 • a gyerek azért nem mehet el osztálykirándulásra mert nem hozott írásbeli engedélyt az iskolának,
 • a szülő nem jelent meg a szülői értekezleten, mert eltévesztette a dátumot,
 • a gyerek elkésik az iskolából, mert a szülője is késésben van,
 • nem eléggé szervezett, és képtelen tartani magát egy menetrendhez.

A tanulási nehézségekkel küzdő szülőknek gyakran nehézséget okoz az iskolai üzenetek, hirdetmények elolvasása. Emellett kevésbé fognak üzenetet írni a tanárnak is. A mindennapi írásra vonatkozó szabályokat itt is lehet alkalmazni.

Másik oldalról sokszor túlzottan szigorú és merev rendet követelhet valaki otthon, védékezésként a várható káosz ellen.

ugysem.jpg


Következetesség és érzelmi biztonság

Tudatosítsuk és kezeljük gyenge oldalainkat. A figyelemzavarral és hiperaktivitással küzdő szülőknek gyakran nehézséget okoz a következetesség és az érzelmek kontrollálása.

 • Könnyen túlcsordulnak; hangulatuk könnyen és gyorsan változik, ami miatt a környezet instabilnak észlelheti őket.
 • Könnyen megbántódnak, megsértődnek és nehezen nyugodnak le.

Mindez az érzelmi biztonság hiányához vezet a családi rendszerben. A gyerek sohasem tudhatja, milyen hangulatban találja szülőjét a nap során, sem azt, hogy milyen intenzitású érzelmi reakciója lesz majd a különböző eseményekre. A szülők reakcióiban egyfajta rendszertelenség van, ami szorongáshoz és bizonytalansághoz vezet.

Emellett a tanulási nehézségekre és a hiperaktivitásra való hajlam örökletessége miatt az egész háztartásra jellemző lehet a “viharos” dinamika.


Megküzdési stratégiák

A megküzdés talán legfontosabb oldala az érzelmi oldal. Gyerekként számos szülő élt meg kudarcokat, megszégyenülést, magányt és azt az érzést, hogy ő nem értékes. Még ha felnőve sikeresek lettek is, a kisebbségi érzés mindenhova követheti őket.

 • Érdemes szakemberrel konzultálni, aki jól ismeri és érti ezt a területet, aki képes ítéletmentes perspektívából meghallgatni.
 • Másik megoldás, ha érzelmeinket egy hasonló tapasztalatokat megélt szülőkből álló önsegítő csoportban fejezzük ki.
 • Kreatív és művészetkedvelő szülőként – kiválthatjuk az érzelmek szóbeli kifejezésmódját egy másik önkifejezési csatornára, amilyen a festés, szobrászat, írás, környezetdizájn és számos egyéb lehetőség.
 • Ha kapcsolatot létesítünk belső érzelmi világunkkal, stresszt adunk le, és az ezáltal felszabaduló energiát hatékonyabb gyereknevelésre fordíthatjuk.

A legfontosabb, hogy érthetően elmagyarázzuk a gyerekeknek a nehézségeinket. Életkoruknak megfelelően megtaníthatjuk a gyerekeket közös jelzésekre.

Például ha “szünetet” jelzünk, akkor túl sok volt valamiből, és le kell állni. Ezek persze kölcsönösen használható jelek kell legyenek.

Párunkat is be kell vonni, és megkérni, hogy segítsen nekünk a különösen nagy kihívást jelentő helyzetekben, mind a szervezés, mind az érzelmi kontroll terén. Ez már elinult a párkapcsolat során, így csak a folytatást kell egyeztetni.

oroklik.jpg


A neurológiai eltérés lehet örökletes

A kutatások szerint a tanulási és figyelemzavar valamint a hiperaktivitás az eseteknek legalább a felében örökletes.

Viszont még ha a gyerekeik öröklik is a nehézségeket, a szülő, ahelyett, hogy emiatt hibáztatja magát, felhasználhatja tudását és tapasztalatát, hogy gyerekei tartalmas életet élhessenek a különlegességeikkel együtt. 

Közösen is kereshetnek utakat, és a szülő bátoríthatja a gyereket, hogy ő is találjon hatékony megoldásokat, hogy fedezze fel erősségeit és képességeit, hogy megvalósíthassa tehetségét.

Azok a szülők, akik fejlődtek és erősebbek lettek nehézségeik által, igen jó hatással lehetnek gyerekeikre, mert megfelelő melegséggel és gyengédséggel nevelik őket, kihívásokat is állítanak számukra, és függetlenségre bátorítják őket.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.