Miért lehet szükség terápiára és hogyan válasszunk?

Bevezetés

Egyre több lehetőség van a különböző problémák terápiás kezelésére. Lassan a legnagyobb gond az lesz, hogy mikor és melyik terápiára érdemes költeni. A terápiák ugyanis költségesek, és rendkívül sok időt is igénybe vesznek.

A legfontosabb az elköteleződés. Ehhez viszont nagyon pontosan kell tudnunk, mit és miért akarunk elérni.

kihez.jpg


Hogyan válasszunk terapeutát? 

A terapeutaválasztás érzékeny kérdés. A tanulási zavar, hiperaktivitás és figyelem zavar éppen azt jelenti, hogy a módszeres, kitartó, lépésről lépésre történő feldolgozás a gyengénk. Csak akkor tudunk kitartani egy terápiás folyamatban, ha olyan jól érezzük magunkat. Így még a nehezebb szakaszokat is átvészeljük. 

Olyan helyzetekben érdemes kitartani, ahol a legfontosabb négy alapelemet magkapjuk:

 1. szeretet, tisztelet, vagyis a feltétlen elfogadás, mert ez ad önbizalmat.
 2. értelmes szabályok, keretek, mert ezek adnak biztonságot,
 3. rugalmasság, szabadság, mert ezek engednek önmagamnak lenni,
 4. optimális kihívások, mert ezekkel tudok a legjobban fejlődni.

Tehát ha minősítő, elítélő, túl engedékényen, megfelelő kereteket nem ad a terapeuta, akármilyen kedves nekünk, nem lesz előnyös a fejlődésünkre.

A hivatalos címek is kevéssé fontosak; ami a lényeg, a terapeuta képes legyen ráérezni a problémánkra, és hozzáértését, tudását igazítsa az igényeinkhez.

Érdemes megismerni néhány terapeutát a döntés előtt. Ha az elsőnél nem érezzük magunkat teljesen meggyőzve, keressünk fel még egypárat a keresgélés jelentette nyűg ellenére.

Jogunk és kötelességünk ellenőrizni a terapeuta képesítését és szakmai tapasztalatát, akár megkérni, hogy mutassa be diplomáit és egyéb tanúsítványait tanulmányairól és ismereteiről.

Meg lehet érdeklődni másoktól a tapasztalataikat, de egyáltalán nem biztos, hogy mindenkinek ugyanaz a terapeuta felel meg. Ezért leginkább a megérzéseinkre hallgassunk.

annyifele.jpg


A szokásos kezelések tanulási, hiperaktivitás és figyelem zavar esetén

A terápia megválasztása azzal kezdődik, hogy minél több lehetőséget érdems megismerni.

Sokan úgy gondolják, a gyógyszeres kezelés minden kezelés alapját jelenti, mivel a probléma biológiai eredetűA legtöbbször azonban a gyógyszeres kezelés nem teljes megoldás, sőt egyáltalán nem megoldás.

Gyógyszeres kezelés

A gyógyszeres kezelés segítségével az elme fókuszálttá és feladatorientálttá tud válni, és ezáltal gyors eredmény érhető el. Ugyanakkor ez még nem igazi eredmény, mert csak tüneti megoldás. Súlyos esetekben viszont nagyon sokat segíthet. Már csak azért is, hogy az egyéb terápiák, ahol valamelyes összeszedettségre van szükség, hatékonyak legyenek.

Van azonban számos megoldás, ami ugyan több erőfeszítést kíván, de tartósabb és mélyebb változáshoz vezethet.

Pszichoszociális terápiák

Pszichoszociális terápiák célja a zavar és az életre gyakorolt hatásának jobb megértése – célkitűzések, küzdés a célok elérésére, hatékonyabb megküzdés a negatív érzelmekkel.

Bevett terápiák ezen a területen:

A. Kognitív terápia – célja, hogy az egyén hiteit és automatikus gondolkodási mintáit megváltoztassa. A stresszes helyzetekben automatikusan jelentkező viselkedés átalakítása, illetve több más lehetséges reakcióminta erősítése a megoldás

B. Tréning – gyakorlati módszerek átadása a célok eléréséhez. Több cselekvés, kevesebb beszéd jellemzi. Sok bátorítás és noszogatás érkezik a tréner részéről. Folytonos kapcsolat, ülések között is, ami az elmélyítést segíti.

C. Életvezetési terápia – az egyén számára fontos, az élet bármely területéhez kapcsolódó tevékenységek végzése során felmerülő nehézségeket kezelik. Közösen elemzik a kívánt vagy szükséges tevékenységet, és megfelelő célokat tűznek ki különböző területeken (munka, mindennapos élet – főzés, a lakás megszervezése és takarítása, szabadidő stb.).

D. Tanulási módszerek átadására irányuló terápia – a tanulási módszerek elsajátítását célozz

E. Karriertanácsadás – elemzik az egyén készségeit és erősségeit, és megtalálják a számára legmegfelelőbb szakmát vagy foglalkozást.

F. Család- vagy párterápia célja a zavarral kapcsolatos tudatosság és ismeretek növelése a családtagok körében, a hibáztatások lecsökkentése, illetve a kommunikációs csatornák és a támogatások erősítése.

G. Csoportterápialehetőség adódik megosztani a gondolatokat hasonló cipőben járó társakkal, különböző problémamegoldási módszert fedezhetnek fel közösen, barátokra lelhetnek, akik mindennapi életének számos pillanatában tudnak nekik segíteni, és megismerhetik a hasonló problémákkal küzdők sokféle erősségeit és készségeit.

Fiziológiai terápiák

A. EEG és neurofeedback: ennek során az egyénnek agyhullámai alakítását és kontrollálását tanítják adott helyzetben. Az alany látja, miként működnek optimálisan agyhullámai, és ezáltal megtanulja vezérelni működésüket.

B. Alternatív terápiák – az alternatív nézet szerint a zavar kémiai egyensúlyhiányból fakad, a tünetek pedig enyhíthetők a megfelelő táplálék, vitaminok és kiegészítők segítségével, valamint többek közt kínai orvosságokkal és homeopátiával.

Elme-test terápiák

A. Fizikai aktivitás: csökkenti az agresszió, a hiperaktivitás, a szorongás és a distressz érzését. A fizikai tevékenység közben az agyban felszabaduló endorfinok hangulatjavítóként működnek és csökkentik a kellemetlen feszültségeket.

B. Masszázs: néhány ember alacsonyabb szintű szorongásról és aktivitásigényről számolt be masszázst követően.

C. Meditáció: koncentrálás a légzésre, valamint a gondolatok és érzelmek fókuszált irányítása.

D. Jóga, tai chi és harcművészetek: Ezekben a testünkre hallgatunk és irányítjuk azt, amely által jobb szellemi és érzelmi állapotba kerülhetünk.

Lényegében bármilyen gyakorlati módszer megfelel, amelynek segítségével csökkentjük nehézségeinket, amihez elsősorban természetszerűen adott képességeinket és tehetségünket használjuk.

Egy weboldal, ahol sokféle lehetőség van: http://www.tehetsegakademia.hu


Online terápiák

Néha könnyebb olyan helyzetben a változtatást elkezdeni, ahol nem kell személyes kapcsolatot létesíteni. Online elérhetők már tanácsadó oldalak, sőt terápiák is. A probléma persze ugyanaz, mint a személyes terápiák esetén: el kell dönteni, melyiket válasszuk. 

A szempontok hasonlóak. A webterápia

 1. adjon biztonságot,
 2. tisztelettel legyen a felhasználó iránt,
 3. ne kívánjon elköteleződést,
 4. rugalmas legyen, és optimális feladatokat adjon.

Egy példa az online tréningre egy magyar weboldalon: http://lifestreambooks.com A weboldal várja a felhasználók visszajelzéseit is.


Miért válasszuk a terápia?

Van néhány biztos ok, amiért érdemes a terápiára gondolni:

 • A problémák a kapcsolatokat megterhelik. Barátságok, párkapcsolatok és a gyermeknevelés is sok tekintetben érintetté válik, ha a zavarokat nem tudjuk kordában tartani.
 • Tanácsadásra van szükség a megfelelő továbbtanulással és foglalkozással kapcsolatos választáshoz
 • Olyan munkahelyi akadályokon és buktatókon kell áthaladni, amelyek miatt nem képes valaki előrelépni és képességeit megfelelően kifejezésre juttatni.

Vannak konkrét viselkedésbeli problémák, amikkel igazán fontos lenne szakemberhez fordulni:

 • Súlyos problémák a mindennapi életvezetésbenidőszervezés, dolgok rendben tartása, a halogatással, a tervezéssel kapcsolatos bajok.
 • Tanulási, illetve viselkedési problémák tanulási helyzetekben.
 • Önirányítással és érzelmi viselkedéssel kapcsolatos problémák, mint a gyakori dühkitörések, csalódás kezelése, a válaszreakciók kontrollálása.
 • Nehézségek a problémamegoldással, a figyelemmel és a memóriával kapcsolatban. Túl sok hibázás, nehéz egyik feladatról a másikra váltani, de nehéz kitartani is egy feladatnál.
 • Alacsony önértékelés.


Hitek és tévhitek, ami miatt nem megyünk terápiára

Nem egyszerű “páciens”-nek lenni. Sok felnőtt úgy gondolja, hogy maga is elboldogul, gyerekkori probléma volt a diszlexia. Ellenérvek is vannak, de ezek csak a megszokásból fakadnak.

vanproblema.jpg

Ez nem elkényeztetés. Szenvedésünk valós és jogunkban áll könnyebbé tenni az életet magunknak, hogy aztán másoknak többet tudjunk adni. Nem kell alávetnünk magunkat a helyzetnek!

nincsidom.jpg

Igaz, mindenki szereti a kényelmet és könnyebb hátat fordítani a dolgoknak. A problémák azonban üldöznek minket, és nem hagynak békén. Így pedig egyre nehezebb lesz, mintha időt és energiát szánnánk a terápiára!

A felelősség, hogy kitartsak, hogy időben ott legyek, hogy emlékezzek, mikor vannak az ülések, hogy az ülések alapján döntéseket hozzak, ez olyan teher, amitnem könnyű felvállalni.

A terápiás folyamat azonban komoly javulást hozhat éppen ezen nehézségek terén.

nincspenz.jpg

Ha

 1. ismerjük magunkat,
 2. erősek és elégedettek vagyunk,
 3. tudjuk, miként viselkedjünk különböző számunkra nehéz helyzetekben.

az minden fronton nyereséget jelent.

Sokszor úgy érezzük, hogy ha nagyon akarjuk, egyedül is képesek vagyunk változtatni. Minden az agyban dől el. Ha akarja az ember, akkor meg tudja tenni. Lényegében ez a kulcs, és a terápiák ezt a lépést könnyíthetik meg.

Ingyenes terápiás lehetőségek

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.