Önérvényesítés

Bevezetés

A diszlexiás és egyéb teljesítményzavar miatt hátrányt szenvedő fiatalok és felnőttek tudatos megküzdésének egyik része az önérvényesítés. Mindenkinek fontos, hogy hatékonyan tudja képviselni magát, de a különlegeseknek sokkal nagyobb hatékonyságra van szükségük ezen a téren.

Még nem jött el az a nap, amikor a diszlexiát, mint sok más természetes kisebbségi helyzetet, széles körben megértik és elfogadják. Egyelőre nagy fokú bizalmatlanság övezi a különlegeseket, illetve vannak olyanok is, akik szerint puszta kitaláció a diszlexia.

Még nem alakult ki eléggé a témával kapcsolatos tudatosság és a megbízható ismeret, ahogy a megfelelő hozzáállás sem. A legtöbbet maguk az érintettek tehetnek.


Hogyan képviseljük magunkat?

A mi feladatunk, hogy megfelelően mutassuk meg magunkat mint tanulási és/vagy figyelem/hiperaktivitás zavarral küzdő személyt. Nekünk kell segíteni a társadalom hozzáállásának megváltoztatásában, mégpedig határozott, asszertív módon.

mitmondjak.jpg

A) Ismerjük behatóan nehézségeinket.

Ahhoz, hogy képviselni tudjuk magunkat, tudnunk kell, miről is van szó. Nem elég azt mondani: “Tanulási nehézségeim vannak vagy ADHD-val küzdök.” Ez nem mond semmit, és ezzel nem is tudjuk elmagyarázni a helyzetet.

Fontos részleteiben megismernünk a sajátosságunkat. Számtalan forrásból tájékozódhatunk: a családtól, szakemberektől, könyvekből, weboldalakról, tévé-műsorokból.

 

B) Szakértővé kell válnunk, és tudnunk kell, hogy pontosan mi is történik velünk.

Ezeket a témákat mindenképpen tanulmányozzuk át:

  • A zavar tünetei és jellegzetességei.

  • Hogyan befolyásolják ezek a jellemzők életem egyes területeit?

  • Mi a zavar biológiai alapja?

  • Hogyan diagnosztizálják a jelenséget?

  • Milyen terápiákat alkalmaznak, amik segíthetnek az életminőségem javulásában?

  • Milyen jogaik vannak a tanulási és/vagyfigyelem/hiperaktivitás zavarral küzdő embereknek?

eroskodom.jpg

C) Ne adjuk fel.

Ha sérülnek a jogaink, vagy ha külön eljárásra van szükségünk a megfelelő működéshez keresni kell a megoldást. 

A lemondás kényelmes az adott pillanatban, de hosszú távon magas árat fizetünk érte.

Eleve úgy kell elindulni a megoldás felé, hogy az megtalálható. Kitartással és a jogok ismeretével elérhető egy megfelelő helyzet.

habajom.jpg

D) Tanuljunk meg bemutatkozni.

Fontos, hogy előre készüljünk fel fejben egy világos szöveggel, amivel bemutathatjuk magunkat és esetleges szükségleteinket. Érdemes lehet leírni.

Beszéljünk magabiztosan, hogy a hallgató érezze, biztos tudás és ismeretek alapján mondjuk, amit mondunk. Persze a szöveget az egyes helyzetekhez kell igazítani.

Például családtaggal beszélgetve nyíltabbak lehetünk, és beszélhetünk az otthoni életünkről is. A munkahelyen azonban erősségeinket és korlátainkat kell előtérbe helyezni, és megfelelő megoldásokat keresni a munka során felmerülő nehézségekre.

A beszédmódunk is igen fontos tényező. Egy “nekem jár”-jellegű hozzáállással valószínűleg csak ellenállásra találunk, nem megértő fülekre. Ha olyan emberként beszélünk, aki jogos és számára fontos segítséget kér, nagyobb valószínűséggel tudjuk megnyerni magunknak a környezetet, hogy a lehetőségekhez mérten alkalmazkodjon.

sokkal.jpg

E) Limitáljuk a környezetünk felé irányuló kéréseinket.

Az önérvényesítés, az igényeink megfogalmazása során ne felejtsük el, hogy a környezetünknek is megvannak a maga korlátai. Az “ésszerű alkalmazkodás”, amit kérhetünk környezetünktől. A túlzottan magas vagy túl sok engedményt kívánó kérések nem helyénvalók, és a környezetből csak haragot és bosszúságot váltanak ki.


Diszkrimináció

A pozitív diszkrimináció is diszkrimináció, és gyakran negatív a visszacsapása.

Olyan környezetet igyekezzünk találni, ahol a sokféleséget tisztelik, és lehetőséget adnak a képességeinknek megfelelő teljesítmények elérésére.


Kezdjük magunkkal a változtatást

Legelőször is önmagunk felé kell meggyőzőnek lennünk. Ha elhisszük és megtapasztaljuk saját hatékonyságunkat, akkor mások felé is tudjuk ezt közvetíteni.

Az önelfogadás nem egyszerű, főleg, ha nap mint nap kudarcok érik az embert. Vannak módszerek, amelyek még ilyen helyzetben is segítenek elválasztani magunkat attól, amit rossznak érzünk magunkban. Ha szembenézek a bajommal, legalább látom, mit kell tennem.

 

A Mindfullness módszere sokféleképpen alkalmazható. A személyes hatékonyságot is megalapozhatja: http://lifestreambooks.com

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.