Szorongás és alulteljesítés


A szorongás kezdete

Több gondot és hátrányt jelent az alacsony önértékelés, mint bármilyen képességbeli hiány.

Az olvasás, írás és a számolás az általános iskolában a legfontosabb elsajátítandó készségek. A diszlexiásoknak éppen ezek jelentenek nehézséget.

A tanító és a szülők aggódnak a kisdiák gyenge haladása miatt. A tanító mellett esetleg külön foglalkozik a gyermekkel a fejlesztőpedagógus, a logopédus, sőt a pszichológus is. Az élet szinte az olvasás (írás, számolás) körül forog. Éppen ott, ahol a kudarcok teremnek.

Akár elnyeri a diszlexiás címkét, akár nem, a kisdiák azzal szembesül, hogy valami nagy baj van vele, és nem tud megfelelni a felnőttek elvárásainak. Természetes reakció erre a helyzetre a szorongás és az alacsony önértékelés.

Megfelelő módszerekkel tizenéves korra a diszlexiások is megtanulhatnak olvasni. Nem olvasási képtelenségről, csak olvasás tanulási zavarról van szó. Másképp tud a diszlexiás agy tanulni.

A szorongás és az önértékelési probléma azonban gyakran megmaradhat, és sokszor már a teljesítménybeli zavaroknak is oka.

nemerdekel.jpg


Az alulteljesítés ördögi köre

A sok kudarc miatt bárki az alulteljesítés ördögi körébe kerülhet, és ez már nehezebb helyzet.

  • Ha a nem megfelelő oktatás miatt rendszeresen kudarcot vall valaki az folyamatosan frusztrálódik. A frusztráció agressziót, szorongást, feszültséget okoz, a pszichés zavarok talaját képezi.

  • A sorozatos kudarcok az önértékelést is kikezdik, és beindulhatnak a védekező mechanizmusok. Ennek egyik útja, hogy a kudarcokért a külső körülményeket okoljuk. Nem minden alap nélkül. Sajnos azonban ezzel elhárítjuk a felelősséget. Ha más a felelős, akkor feladtam a saját fejlődésemért vállalt felelősséget.

  • A feszültség csökkentésének és az énkép védelmének fő iránya az erőfeszítés elkerülése. Erőfeszítés nélkül nem lehet sikert elérni. A kudarc nem tűnik kudarcnak, ha a teljesítmények hiányát érdektelenség, motiválatlanság okozza. Sokkal jobb lustának, mint szerencsétlennek, butának érezni magunkat.

  • Sajnos azonban mindez csak látszat. Erőfeszítés híján alulteljesítés alakul ki. Aki nem tesz erőfeszítést, garantáltan képességei alatt fog teljesíteni. Ezzel be is zárul az ördögi kör, mert ez az attitűd egyenesen vezet a kudarcokhoz.

alulordog.jpg

Az ördögi kör lényege, hogy önmagát fenntartja. Ha az elindításában szerepet játszó erők megszűnnek, akkor is fennmarad. Emiatt, ha már kialakult az alulteljesítés, az nem szűnik meg rögtön, ha megfelelő környezetben tanulhatunk, dolgozhatunk.

Mind a környezettől, mind az egyéntől többlet erőfeszítést és türelmet kíván ennek a helyzetnek a feloldása. A megoldáshoz a kulcs az elfogadás.

katasztrofa.jpg


Megküzdés a szorongással

Vannak speciális technikák a szorongáscsökkentésre. Ilyen például a Mindfullness, lényegében modernizált meditáció. Meditációval, zenével, sporttal nagyon jól csökkenthető a feszültség.

A legtöbbet az segít, ha megtapasztaljuk hatékonyságunkat. Ha sajátosságainknak megfelelő módon dolgozhatunk, tanulhatunk, ha önmagunk lehetünk.

Sok képességgel lehet támogatni a hiányzókat. Jó kompenzációkkal még előnyhöz is juthatunk.

A diszlexiás Nobel-díjas Carol Greider kiváló vizuális memóriáját használta a jobb helyesírás érdekében. Később ez minden más tanulásában segítette.

Szükségünk van sikerre, hogy a szorongásainkon túl jussunk. Ezért is lényegesek az életmódbeli változtatások. Megismerve saját erősségeinket ezekkel tudjuk a legjobban a helyzeteket megoldani.


A teljesítés angyali köre

Nincsen általánosan megfelelő megoldás, inkább csak lehetőségek vannak. Mindenkinek magának kell megtalálnia a neki legmegfelelőbbet. Ahogy az olvasásban is vannak különböző hatékony módszerek, de mindenkinek megvan, melyikkel tud a legjobban boldogulni.

angyali.jpg

Ahogy az ördögi körbe a kudarcok visznek, az angyaliba a sikerek. A hozzártés örömét kell megtalálni. Minden tevékenység, ahol sikeres lehetek, lépés az angyali kör felé.

Először ott lehet a hozzáértés örömét átélni, ahol az érdeklődésünknek megfelelő tevékenységet találjuk. Utána jöhetnek a nehezebb terepek is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.