Személyes hatékonyság

Érezd az erőt!

A személyes hatékonysághoz négy elem szükséges:

  • feltétlen elfogadás, az önbizalom megerősödéséhez – ez a levegő
  • tiszta szabályok, az akarat megerősödéséhez – ez a föld
  • szabad választás a célok megerősödéséhez – ez a tűz
  • egyénre szabott feladatok a képességek megerősödéséhez – ez a víz.


Asszertivitás a személyes hatékonyság

Az asszertív attitűd önelfogadást és mások elfogadását, reális önértékelést, mások és önmagunk tiszteletét jelenti. Viselkedésben az asszertivitás felelősségvállalásban, saját érdekeink közvetítésében és mások érdekeinek figyelembevételében mutatkozik meg.


Passzív attitűd

Passzív attitűd esetén az egyén önmagát másoknál értéktelenebbnek tartja, és azt gondolja, hogy mások is azt gondolják, hogy nem jó amit tesz. Gyakran úgy ítéli meg a helyzeteket, hogy kudarcot fog vallani. Ezért inkább háttérbe vonul. Azt gondolja, hogy másoknak mindig igaza van, így meg se próbálja érdekeit képviselni. Még mielőtt konfliktus alakulna ki, megadja magát.


Manipulatív attitűd

A manipulatív attitűd, ahogy neve is mutatja, azt jelenti, hogy az egyén hátulról, ferde utakon, ügyeskedve próbálja elérni céljait, mert nem bízik se önmagában, se másokban. Nem tudja elképzelni, hogy kiállhat egyenesen érdekeiért, mert nem tudja elképzelni, hogy elfogadják. Alacsony az önértékelése, és másokat se tart sokra. Ezért folyton gyanakszik, hogy mások hasonlóan manipulálják.


Agresszív attitűd

Az agresszív attitűd és viselkedés nem verekedős erőszakosságot jelent, hanem az alacsony önértékelés kompenzálásaképpen kialakított látszólagos önbizalmat. Ezen attitűddel az egyének kiválónak szeretnék látni magukat, ezért másokat alulértékelnek. Úgy tesznek, mintha nem lenne másokra szükségük, és azt gondolják, nem látszik, mennyire nincs önbizalmuk.

A bölcsek már több ezer éve ugyanazokat a közhelyeket mondják el nekünk frappánsan megfogalmazva. Ezeket idézzük mindenhol. Át is gondoljuk, egyet is értünk. Már csak a bátorság kell, az a kis többlet erőfeszítés, ami egy kis többlet szenvedéssel jár. Yoda mester azt mondta: A könnyebb út a sötét út. Ha Jedi lovaggá akarunk lenni, válasszuk a kihívást.

Mi ez a kihívás? Ez a kihívás mindjárt négy hatalmas kihívás, a négy elem használata:

  1. Fogadjuk el magunkat és másokat úgy ahogy vagyunk.
  2. Tartsuk be és tartassuk be a szabályokat.
  3. Merjünk szabadok lenni és adjuk meg másoknak is a szabadságot.
  4. Vállaljuk fel a problémákat, és adjunk értelmes feladatot másoknak.

Az asszertív jogok gyakorlása és másoknak való megadása segít a mindennapi helyzetekben.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.