Egészség

unok.jpg


Az egészség fontos

Sok velejárója van, ha egészségesek akarunk lenni. Többek közt tartanunk kell magunkat szigorú menetrendekhez, mozgás, étkezési szabályok és hasonló korlátokhoz.

Hosszabb időn át fenn kell tartanunk egy rendszert (például: fogász, nőgyógyász, receptek feliratása a háziorvosnál), ügyeket kell elintéznünk, sorban kell állnunk és el kell végeznünk a papírmunkát.

Mindezek egyike sem igazán a diszlexiás, figyelemzavar és hiperaktivitás zavar miatt amúgyis sok problémával küzdők erőssége. Íme néhány tipp, hogy miként küzdhetünk meg ezekkel a nehézségekkel.


Rendszeres vizsgálatok, időpontfoglalás

 • A fogászt évente érdemes felkeresni.
 • Nem árt évente nőgyógyászati ellenőrzésre, valamint általános kivizsgálásra menni.

 • Ha eszünkbe jut, azonnal hívjuk fel orvosunkat, és beszéljünk meg egy időpontot a vizsgálatra vagy kezelésre!

 • Írjuk be a naptárunkba a vizsgálat dátumát és időpontját!

 • Érdemes a vizsgálat reggelére, de legalább két órával a vizsgálat időpontja előttre emlékeztetőt beállítanunk, hogy ne felejtsük el.

elfelejtem.jpg


Vitaminok, gyógyszerek és receptek

Ha az orvos receptet ír fel, egyből váltsuk ki, vagy tervezzük el, mikor fogjuk kiváltani, és írjuk be a naptárunkba! A mobiltelefonon is beállíthatunk egy emlékeztetőt.

miutan.jpg

Rendszeres gyógyszer vagy vitamin szedéshez:

 • Érdemes beállítanunk egy ismétlődő emlékeztőt a mobiltelefonunkon. Így minden nap ugyanabban az időben szól majd az emlékeztető, hogy bevegyük a vitaminokat, gyógyszereket.

 • Elhelyezhetjük a vitaminokat, gyógyszereket egy erre tartott dobozba, és elrakhatjuk abba a táskába, amit majd magunkkal viszünk.

 • Érdemes a táskánkban egy dobozban minden olyan vitaminból/gyógyszerből tartani egy kis mennyiséget, amit reggel be kellene vennünk. Így még ha el is felejtjük reggel bevenni, amint eszünkbe jut, bevehetjük azokat.

 • Mindig legyen nálunk egy üveg víz!

fontos.jpg


Maradjunk jó formában

A sport ideális arra, hogy agyunkat éberré tegye és javítsa a hangulatunkat.

A testi és lelki egészséghez elengedhetetlen a sport. Találjuk meg a számunkra élvezetes sportokat!

Kérdezzük meg magunktól:

 • Az egyénileg űzőtt sportokat szeretem, mint az úszás vagy a futás?
 • Vagy jobban szeretem a csapatban játszott mozgásokat, mint a spinning, a Zumba, a foci, a kosárlabda, a harcművészetek és hasonlók?
 • Szeretek a szabadban lenni? Nyílt terepen, ahol nagy a szabadság érzése, vagy ahol állandóan változik a kilátás? Vizen, strandon?
 • Jobb inkább egy zárt helyen, egy teremben lenni?
 • Reggel, napközben vagy inkább este szeretek inkább edzeni?

Miután megállapítottuk preferenciáinkat:

 • Válasszunk egy mozgást, amit intenzíven űzhetünk.
 • Érdemes rendszeresen járni sportolni, tehát bérelve pályát, hosszabb távra bejelentkezve valahova, társakkal sportolni, hogy kötöttebb keretek közé kerüljünk.

 • Érdemes az időpontokat beírni a naptárba, és ismétlődő emlékeztetőt beállítani a telefonon.

 • Mindennapunkban legyen legalább tíz-tíz perc mozgás reggel és késő délután.

 • Érdemes a napot mozgással kezdeni. A nap további részére meghatározó lehet. A mozgás szabályozza a hangulatunkat, csökkenti a feszültséget és oldja a stresszt. Emellett így azzal a tudattal vágunk a napba, hogy aznap már tettünk magunkért valami jót!

 • Érdemes felfedeznünk a kreativitással járó sportokat, mint a tánc.


Alvás

Az alvási-ébredési ciklus fenntartása létfontosságú normális működésünkhöz. Ez a ciklus adja nekünk az energiát a feladatok elvégzéséhez, valamint a koncentráció és a normális lelkiállapot fenntartásához.

Sokan nagyon későn alszanak el, azután reggel nehezen kelnek fel. Mások napközben nagyon fáradtak, közben pedig éjjel felélednek.

A következő dolgokat érdemes megtennünk röviddel a tervezett lefekvés ideje előtt:

 1. Állítsuk be az időzítőt egy órával azelőttre, amikor le szeretnénk feküdni.

 2. Kapcsoljunk ki minden képernyőt a lakásban (számítógép, iPad, mobiltelefon stb.) körülbelül egy órával a lefekvés előtt. Amíg be van kapcsolva a képernyő, a melatonin-elválasztás nem indul be, így a testünk nehezen tud ellazulni és elfáradni.

 3. Mindent, amit aznap nem tudtunk elvégezni, már most írjunk át új időpontra a naptárunkban.

 4. Tarthatunk egy jegyzettömböt vagy cetliket az ágyunk mellett, így ha eszünkbe jutnak ötletek, amiket nem szeretnénk elfelejteni, leírhatjuk őket. Különben ébren tartanak.

Amit az ellazulás érdekében kerüljünk és megtegyünk:

 1. Este hat óra után tartózkodjunk a stimuláló tevékenységektől, például a sporttól.

 2. Kerüljük a koffein és a cukor fogyasztását.

 3. Megnyugtató dolgokat végezzünk: relaxációs zenét hallgassunk, meditáljunk, csukjuk be a szemünket és lélegezzünk mélyet.

 4. Lazuljunk el egy kényelmes fotelben. Ha szeretünk olvasni, olvassunk egy könyvet vagy egy újságot! Vehetünk egy meleg fürdőt vagy zuhanyt.

 5. Nagyjából egy óra múltán feküdjünk le és csukjuk be a szemünket. Ne a fotelben vagy a kanapén aludjunk el, mert szinte biztos, hogy felébredünk az éjszaka közepén, azután pedig nehezen alszunk vissza.

A hétvégék és az ünnepnapok legyenek azok a napok, amikor megengedhetjük magunknak, hogy olyan későn feküdjünk le, amennyire csak akarunk!

 otletek.jpg

Az infokommunikációs eszközök különösen nagy veszélyt jelentenek az alvásra. Észre sem veszi az ember, és már elmúlt éjfél. Akár munka, akár barátok, szórakozás vagy csak szörfölés, gyorsan száll az idő a sok információban úszva.

Így aztán már a reggel már nem is létezik, mert sokszor csak dél körül ébred fel az éjszakázó. Így könnyen elúszhatnak a napok, tanulás és munka is.

A fenti szabályok betartásával nagyobb eséllyel tartjuk meg a határokat, és vesszük át az irányítást az időnk felett.


Reggeli felkelés

 1. Ha a napfény felébreszt minket, nyissuk ki a redőnyöket.

 2. Hallgassunk reggel vidám zenét, hogy felébredjünk.

 3. Alakítsunk ki egy reggeli ritust. A szokásos tevékenységek félálomban is működnek, és közben igazán felébred az ember.
 4. Találjuk ki, mi segít a leginkább a felkelésben, és kérjük meg egy családtagunkat vagy a párunkat, hogy segítsen a felkelésben: esetleg hozzanak egy kávét vagy egy teát az ágyba; helyezzenek el a szobában két helyen is ébresztőórát az ágyunktól távol, és nem kapcsolják ki, amíg mi magunk fel nem kelünk kikapcsolni őket …

 5. Igyekezzünk egy sétával vagy bármilyen más mozgással kezdeni a napot!

  Ha nem tudjuk magunk szabályozni az alvásunkat, érdemes felkeresni egy alvásszakértőt (alváslabort).


A legfontosabb a lelki egészség

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.