Szabadidő

Bevezetés

A szabadidő egyszerre jelent veszélyt és lehetőséget.

Egyrészt ekkor saját kedvenc tevékenységeimet végezhetem, ami kellemes és élvezetes tud lenni, és lehetőséget ad képességeim kifejeződésére.

Másrészről ekkor fennáll az “időpazarlás” veszélye. Csak telik az idő, és egyszerűen nem csinálunk semmit.

A szabadidőt gyakran időfecsérlésnek érezzük. Máskor meg mivel nem végzünk feladatainkkal a kijelölt időre, szabadidőnkben kell őket befejeznünk, így nem engedhetjük meg magunkat, hogy “céltalan” élvezetekre pazaroljuk ezt az időt.

szabadidom.jpg


A szabadidő jelentősége

Szabadidejében lehet az ember igazán önmaga, amikor megválaszthatja, mit tesz. Így a szabadidő elvesztegetésével önmagát veszíti el az ember.

A szabadidő lehetőséget ad olyan tevékenységekre, amelyeknek nincs célja és belsőleg motiváltak. Ezek a tevékenységek a legjelentősebbek a fejlődésben és az önmegvalósításban.

szabadido.jpg

A belülről motivált tevékenységek megerősítő hatásúak. A játék, tanulás és alkotás a kreatív működés három alapformája sokszor el sem különíthető.

Az értelmiségi lét nem a felsőfokú végzettség, és ötezer kötetes könyvtár, hanem a világ megismerésére irányuló hajtóerő, kíváncsiság, az önmagáért való tanulás. Ez az attitűd megjelenik minden tevékenységben, de különösen a játékban, a tanulásban és a munkában.

A szabadidő önmagában is fontos, előre terveznünk kell vele és időt kell rá találnunk. Bármilyen hobbi kitöltheti – festés, kertészkedés, főzés, sport, zenekari zenélés, spontán találka barátokkal vagy mozilátogatás.

A szabadidejét jól használó ember többet fejlődik ebben az időben, mint bármikor máskor.


Hatékony szabadidő

Találjuk ki, mi érdekel minket, mitől pörgünk be, mit élvezünk, mit szeretünk csinálni.

 1. Készítsünk egy áttekinthető listát (egy saját szabadidős táblázatot), és tartsunk hozzáférhető helyen, ahol nem veszítjük el. Az ilyen dolgokról könnyen megfeledkezünk a mindennapos életünk során.
 2. Igyekezzünk feltárni, mire van szükségünk: mélyebb ismereteket szerezhetünk valamiről,
  olvashatunk, megkérdezhetjük a barátainkat
 3. Érdemes megszervezni az összes tevékenységünket: A lista legyen jól szerkesztett. 

  Lehet egy táblázat is a következő szempontok szerint:

 • Fontosság (legfontosabb, fontos, kellemes)

 • Elérhetőség (otthon, közel az otthonunkhoz, utazást igényel)

 • Számunkra mennyire elérhetőek ezek a tevékenységek

 • Kivel (egyedül, baráttal, párunkkal, csapatban)

 • Mennyi időt vesz igénybe

 • Költségek és regisztrációs feladatok

 • Szükséges felszerelés

Írjuk be a szabadidős tevékenységeket a naptárunkba. Fontos, hogy a szabadidős tevékenységek ugyanúgy szerepeljenek a naptárunkban, mint minden más. Még a mozilátogatást és egy éttermi vacsorát is érdemes megtervezni, különben elfolynak a dolgok, és nem tudjuk jól kihasználni a szabadidőnket.

 1. Beállíthatunk emlékeztetőt is, és ha valakivel együtt végezzük az adott tevékenységet, megkérhetjük őt is, hogy emlékeztessen, mert  bizony a szabadidő hajlamos könnyen léggé válni.
 2. Válasszunk ki egy elemet a listáról, és kezdjük azzal.

A figyelem és hiperaktivitás zavarral küzdők számára különösen ajánlott szabadidős tevékenységek: sportok és extrémsportok, kreatív tevékenységek (alkotó írás, művészet, főzőórák vagy csoportok), mozgással járó tevékenységek, harcművészetek, zsonglőrködés.

egyutt.jpg


A társas kapcsolatok erősítése és párbeszéd másokkal

Fontos nekünk is és párunknak is időt szakítani arra, hogy barátokkal találkozzunk, munka után elmenjünk valahova a kollegákkal, régi – iskolai, katonaságbeli, egyetemi stb. – ismerősökkel találkozzunk – meg fogunk lepődni, mennyien örülnek egy újbóli találkozásnak.

Legyenek különböző közösségekkel szabadidős progamjaink, és legyenek csak magunknak megtartott hobbik is az életünkben. Az arányok egyéniek.


Elme és test erősítő terápiák

Szintén a “szórakozás” egy fontos és elengedhetetlen fajtája, ha szakember segítségét vesszük igénybe testünk és lelkünk jólétéért – életünk során sokszor jelentősen javíthatja az életminőséget.

Ilyenek például: masszázs, szaunázás, fittness klub, táncterápia, edzés, jógaterápia, művészetterápiák, önsegítő csoportok.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.