Személyes hatékonyság felé

Bevezetés

A személyes hatékonyság az önbizalmon alapul, és ez teszi lehetővé, hogy másokban is valóban tudjunk bízni.

ok.jpg


Változtatási lehetőségek

Számos lehetőség van arra, hogy tudatosan megváltoztassuk attitűdünket, és ezáltal viselkedésünket.

1. Pozitív önértékelés kialakítása

Keressük meg jó tulajdonságainkat, és fordítsuk figyelmünket a sikereinkre. Nem kell a kudarcainkat szégyellenünk! Sokkal inkább szembenézni érdemes velük, hogy miért következett be, mit tehetünk, hogy máskor ne történjen meg! Ennyi elég is. Hibázni szabad, de ugyanazt a hibát többször elkövetni talán nem kellene, mert tanulhatunk az előző kudarcból.

2. Relaxáció

Ahhoz, hogy nyugodtan tudjunk egy helyzetben fellépni, fontos a feszültség csökkentése. A testi jó érzés visszahat lelkünkre, és megkönnyíti önmagunk és mások elfogadását. Nyugodt, egyenletes légzéssel sokat segíthetünk ebben. Figyeljük meg testünket, tudatosítsuk, hogy mely részét feszítjük meg! Ezután akaratlagosan feszítsük és lazítsuk el ezt a testrészt!

3. A kívánt helyzet elképzelése

Mikor valamit el akarunk érni, előre elképzeljük a helyzetet. Ha sikerül az asszertív viselkedésben látni magunkat, akkor könnyebben tudjuk megvalósítani. Érdemes tehát magunkat elképzelni, ahogy nyíltan a másik felé fordulunk (nem összefont karral vagy csak féloldalasan), a partner szemébe nézünk (nem mereven, csak mondanivalónk tisztaságát bizonyítandó nyomatékkal). Lazán, barátságosan, a másik szempontjait is figyelembe véve beszélgetünk.

4. Tiszta célok

Akkor tudjuk elérni amit akarunk, ha tudjuk, mit akarunk, és ha nincsenek a céljainknak mellékcéljai, amelyek hiányzó önbizalmunk megerősítését célozzák. Tehát nem nyerni akarunk, hanem mindkét félnek megfelelő kompromisszumot keresünk. Ezért a fő célt pontosan meg kell határozni, és számos odavezető utat kell felrajzolni, ha lehet már előre.


Megfigyelés és önreflexió a kulcs

Különböző helyzetek különbözően hatnak ránk. Mindenki valamilyen mértékben hordozza az asszertív, passzív manipulatív és aggresszív attitűdöt. Viselkedésunkben mind a négyféle jegy megtalálható. Ezeknek aránya azonban nagyon különböző lehet. Vannak jellemző beállítódásaink, amelyek viselkedésjegyeinket meghatározzák.

Érdemes megfigyelnünk, milyen helyzetben vagyunk képesek asszertívek lenni, mely helyzetben vagyunk manipulatívak, agresszívek vagy passzívak.

Nem születtünk mindannyian hősnek. A reakcióink tapasztalatokon alapulnak. A belső erő és nyugalom azonban hegyeket mozgathat meg.

Ha tudatosítjuk magunkban viselkedésünket, megtettük az első lépést a változtatás felé.

  • Vajon miért viselkedem az adott helyzetben így?
  • Miben különbözik ez a helyzet más helyzetektől?
  • Érdemes végiggondolni a fent említett lehetőségeket is. Melyikek segítenének az adott helyzetben?

Ahogy magamban azonosítom a hatékonyságot, vagy annak hiányát, ugyanígy észrevehetem, hogy mások milyen attitűddel fordulnak hozzám.


Tiszta kommunikáció

Partnerem, akárki is lehet, nem feltétlenül akar velem megegyezni. Ezért fontos, hogy jelezzem, mit szeretnék, és azt is, hogy megértem, ő mit szeretne. Ehhez meg kell, hogy hallgassam a partneremet, meg kell, hogy értsem, és szükség esetén kérdezzek.

El kell magyaráznom a saját szempontjaimat, és keresnünk kell a megoldásokat.

A tiszta kommunikáció azt jelenti, hogy a megoldást keressük, és nem fogást a másikon. Nem énképünket védjük, hanem valóban a helyzetet akarjuk megoldani.

Minden helyzetben a tiszta kommunikáció segít. Egy viselkedés, kijelentés vagy üzenet mögöttes tartalmait felfoghatjuk és tudatosíthatjuk magunkban, de nem érdemes a mögöttes üzenetre válaszolni.

Ha nem a mögöttes üzenetekre reagálunk, hanem a konkrét tartalmakra akkor nem lehet manipulálni a viselkedésünket.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.