Tanulási stílus

Gyarmathy Éva: Érdeklődés Térképe vizsgálati eszköz a tanulási stílus megismerésében

Tanulási stílus

A tanulási stílus olyan feltételrendszer, amely lehetővé teszi az eredményes koncentrációt, információ feldolgozást, valamint új és bonyolult ismeretek és készségek elsajátítását. Egyedi kombináció, amely támogatja a hatékony szellemi tevékenységet. Ugyanazok a tanulási feltételek, amelyek hatékonyak az egyik személynél, másoknak akadályozhatják a tevékenységét.

A tanulási stílus sokféle lehet, sőt, akár egy egyén is többféle módszerrel lehet hatékony. A legjobb, ha egyrészt az egyén, másrészt a feladat sajátosságait is figyelembe vesszük a tanulási módszerek kiválasztásánál.

A tanulási stílusnak az érdeklődésre épített felmérése

Az „Érdeklődés Térképe” vizsgálati módszer hét területet vizsgál:

1. nyelvi 2. logikai-matematikai 3. téri-vizuális 4. testi-mozgásos 5. zenei 6. társas 7. önreflexív.

A térkép űrlapon (http://www.slideshare.net/gyarme/erdeklodes-terkepeurlapok) vagy Excel táblázatban http://www.diszlexia.hu/ErdeklodesTerkep.xls

A tanulási stílust meghatározza, hogy mely a kedvelt tevékenység terület. A térképen a magas pontszám jelzi a tanulási stílusnak megfelelő területet. Számos dimenziója van a tanulási stílusnak, amelyek befolyásolják a tanulás sikerét (http://www.slideshare.net/gyarme/tan-stilliteracy). Az „Érdeklődés Térképe” vizsgálati módszerrel a tanulási stílus pszichológiai jellemzőit azonosíthatjuk.

Tanulási stílusok az érdeklődés térkép alapján

A tanulási módszerekhez az érdeklődés térképhez készült fejlesztési mátrix is ad módszertani ötleteket. Itt a tanulási stílusnak megfelelő tevékenységek összefoglalója következik:

Nyelvi – verbalitásra épülő tanulás, magyarázatok, fogalomtár, szövegek olvasása, jegyzetelés, történetbe foglalás.

Logikai-matematikai – az anyag értelmezése, átlátása, összefüggések megtalálása, rendszerezés, csoportosítás.

Téri-vizuális – képek, filmek megtekintése, térképek használata és készítése, ábrák, grafikonok használata, vizualizáció, holisztikus tanulás.

Mozgásos – eljátszani, lemozogni, ritmizálni, kézbe venni a tanulnivalót, sétálva tanulás, a tanulnivaló mozdulatokhoz kötése.

Zenei – auditív csatornára épülő tanulás, dalba foglalva, hangosan elmondva, felolvasva ismételten meghallgatva a tananyagot.

Társas – tanuló körben tanulni, megtanítani másoknak a tananyagot, megvitatni, közösen tanulni barátokkal, tanárral, mentorral.

Önreflexív – nyugalmas helyen önálló tanulás, feldolgozás, kutatás, saját érdeklődési körökhöz kapcsolás, az anyag átalakítása saját szempontok szerint.

A tanulási stílus is profil, amelyben kirajzolódnak a húzóterületek. A tanulási stílus némileg változhat a fejlődés során, ahogyan a kognitív képességek is változnak.

Tanulási stílus” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.