Helyesírás

minek.jpg


Bevezetés

Bármit írunk, az rólunk is információt ad másoknak. A hibák rossz benyomást keltenek. Emellett nehezítik az írásunk elolvasását, és így kevésbé leszünk hatékonyak.

Az szeretnénk, ha megértené az olvasó, amit írunk. Különben minek erőlködünk?

  • Félregépelt vagy kihagyott betűk megváltoztathatják a szó jelentését.

  • A toldalékok hibás használata vagy elhagyása a mondat értelmét veszi el.

  • A rosszul alkalmazott vagy elhagyott írásjelek a szöveget teszik nehezen értelmezhetővé

Sok zavarhoz vezet, ha félreértik az írásunkat. 

Emellett a rosszul leírt szavak az olvasásunkat is rontják. A szavak képe bizonytalan lesz, ha sokféleképpen látjuk leírva.

Nem tud kódolódni a fejünkben lévő lexikonban a szó képe, vagy rosszul marad meg. Ideális az lenne, ha mindig csak helyesen leírt szavakat látnánk. Nem lenne annyi baj a helyesírással, és az olvasásunk is javulna.

Egy kis többlet munka a helyesírás ellenőrzése, de sok hasznot hoz.

hogyan.jpg


Számítógépes programok

A legtöbb szövegszerkesztő program része a helyesírás ellenőrzés. Legtöbbször az “Eszközök” menüpont alatt található ilyen lehetőség.

Letölthető ingyenesen a PSPAD (http://www.pspad.com), amely Windows rendszeren működik.


Személyes ellenőrzés

Vannak olyan hibák, amiket a jelenleg elérhető ellenőrző programok nem tudnak javítani. Gyakran másképpen mint gondoltuk, de értelmes a szó, így a gép elfogadja helyesnek.

A mondatszerkesztési hibákat egyelőre nem tudják a gépek megfelelően kezelni.

Ezekben az esetekben nem hagyatkozhatunk teljesen a technikára, hanem az embernek magának kell a hibákkal megküzdeni.

Ha fontos írásról van szó, például szakdolgozat, cikk, önéletrajz, akkor érdemes hozzáértő szakembert felkérni a nyelvi lektorálásra. Barát vagy rokon is megkérhető, de nem szerencsés túlterhelni a kapcsolatainkat ilyesmivel.


Önálló helyesírás ellenőrzés

Ha felolvastatjuk a szöveget egy felolvasó programmal, és ezt meghallgatjuk, észrevesszük, ha valahol nem értelmes a szöveg. Akár mondatonként vagy bekezdésenként is be lehet másolni mondjuk a GoogleTranslate-be, és kimondatni.

Hosszabb szövegeket egyben elküldhetünk a RoboBraille rendszerbe, és a megkapott hanganyagot használjuk a felolvasáshoz.

Ennek a megoldásnak a gyenge pontja, hogy esetleg a figyelmünk elkalandozik. Érdemesd kisebb egységeket meghallgatni.

Az önellenőrzés másik problémája, hogy esetleg nem is vagyunk tudatában a hibának. Főleg a mondatszerkesztésben lehet olyan állandó hibánk, ami nem is tudatosul.

Eleinte vegyük igénybe mások segítségét. Így megismerjük jellegzetes hibáinkat, és könnyebb lesz megelőzni és javítani is ezeket.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.