Az olvasás lehet könnyű

Bevezetés

Az olvasás elkerülhetetlen tevékenység. Az olvasási zavarokon azonban túl tudunk lépni megfelelő kompenzációs technikákkal. Kevesebb, de hatékony olvasás a megoldás.

Az olvasás fontos részét képezi az emberi kultúrának. Különböző céllal történhet:

 • Információszerzés
 • Instrukciók megértése
 • Tanulás
 • Szórakozás
 • Személyes kommunikáció

Az olvasás nem csak a pontos, szóról-szóra történő olvasásból áll, ahogy azt az iskolában tanítják. Az olvasás módja az olvasás céljától függően változik.


Az olvasás nem ismert formái

Nagyon kevés helyzetben kell a hagyományos módon részletesen végigolvasni a szöveget.

A mindennapi életben legtöbbször csak információt keresünk, amihez elég megtalálni a számunkra fontos részeket, és ezeket elemezni alaposabban. Máskor csak böngészünk az újságban, interneten.

Az olvasásnak legalább háromféle típusa van

 1. Átfutó olvasás – átfogó képet kapunk

 2. Pásztázó olvasás – információt keresünk

 3. Értelmező olvasás – részletesen végigolvassuk


1. Átfutó olvasás

Átfutó olvasáskor főként a vizuálisan kiemelkedő elemekkel érdemes foglalkozni.

Ábrák, grafikonok, képek, alcímek, vastagon szedett szövegek, egyes szavak azok, amelyek segítenek. Ezek alapján kialakíthatunk magunknak egy képet az anyagról. Így tudjuk, miról szól a szöveg anélkül, hogy elolvasnánk azt.

Rövidebb, vizuális kiemelést nem alkalmazó szövegeknél csak szavakra lehet építeni. Ezekből is kitalálható, hogy miről szól.

Feladat: Olvassunk átfutó olvasással híreket az interneten. Csak szavakat vegyünk ki. A jobb agyféltekés átlátó gondolkodással képet kapunk a tartalomról.

Az átfutó olvasás nem ad biztos infomrációt, inkább átlátást. Ez a pókábra készítésének az alapja, a tanulás fontos része.

Ennél a típusú olvasásnál a cél a szövegek, írott anyagok lényegének kiemelése. Szükség esetén szerkezetet, keretet lehet adni a szövegnek így, mert átlátásunk lesz róla és megtaláljuk a főbb pontokat, a fontosabb részeket.

Az átfutó olvasás nem alkalmas regények olvasására, vagy ha feladatot, pontos utasítást kell megértenünk.

woody olvas.jpg


2. Pásztázó olvasás

Pásztázó olvasás közben a szövegben információt keresünk egy konkrét célból. Nem kell minden szót elolvasni, csak azokat a részeket kell megtalálni, amelyek a keresés tárgyához tartoznak. A szem pásztáz, az agy pedig válogat.

Csak szavakat kell elolvasni. Amikor az agy odaillő elemet talál, azt a részt kiemeli, és alaposabban feldol­gozza.

Feladat: Keressünk egy internet oldalon állatokról szóló hírt.

Ezzel az olvasási móddal gyorsan meg lehet találni a szükséges információkat, és nincs szükség arra, hogy hosszan és keservesen küzdjünk nagy mennyiségű írott szöveggel.


3. Értelmező olvasás

A szóról szóra vezetett értelmező olvasás a szöveg hagyományos módon történő végigolvasása. Ezen olvasás alatt sorban haladunk, és összerakjuk az információkat, a részleteket.

Ehhez az olvasási módhoz kell a legnagyobb figyelem, illetve a részletek pontos kezelése is szükséges. Hatékony szekvenciális gondolkodást igényel. Ezek a diszlexiás agynak megterhelő tevékenységek.

A hagyományos olvasás során kisebb egymás utáni részletekből, nyelvi anyagból kell teljes képeket, képzeteket felépíteni. A szövegértési problémák leginkább ennek során jelennek meg.


Sokféle olvasás, sokféle használat

Az olvasás különböző típusainak felhasználása:

 1. Átfutó olvasás: Napilapok, szórólapok, levelek.

 2. Pásztázó olvasás: Étlap, internetes oldalak, tartalomjegyzék, film kikeresése, menetrendek.

 3. Szóról-szóra olvasás: Instrukciók, magazinok, regények, versek, fontos levelek.

Szövegértési nehézségek esetében érdemes az olvasás mindhárom fajtáját használni.

 1. Segít a megértésben, ha először az átfutó olvasással kialakítunk egy átfogó képet. Így körülbelül kiderül, miről szól a szöveg.
 2. Ezután pásztázó olvasással összegyűjthetjük a kapcsolódó fontosabb információkat.
 3. Szükség esetén ezután szóról-szóra is végig lehet olvasni a szöveget, de mindenképpen csak kisebb darabokban szabad olvasni a szöveget, és csak azokat a részeket, amelyeket már előtte feltérképeztünk.

Az átfutó és pásztázó olvasás megkönnyíti az írott szövegek feldolgozását, emelett fejleszti a hagyományos olvasási készséget is.

A rendszeres olvasás, a szavak, mondatok feldolgozása jártasságot alakít ki az írott szövegek használatában. Ráadásul az olvasás során elért sikerek csökkentik a problémák nagyobb részéért felelős, az írott szövegekhez kapcsolódó szorongást.

Feladat: Olvassunk el régebbi hivatalos leveleket a háromféle típusú olvasás segítségével!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.