Olvass felnőttek módjára

Bevezetés

A felnőtt olvasás egészen más, mint amit az iskolában tanulunk. A mindennapi életben az olvasás hatékony információszerzés. Mindegy, hogy diszlexiás vagyok vagy sem, a felnőtt olvasást érdemes használnom. Persze az írott szövegekből való hatékony információszerzés az olvasási zavarokkal küzdők számára sokszoros előny.

gilliganorton.jpg


Orton-Gilligham módszer

Dr. Samuel Orton és Anna Gillingham 1946-ban dolgozták ki általánosan, minden kultúrában használható olvasási módszerüket. Nem diszlexiásoknak fejlesztették, hanem a hatékony olvasást kívánták tanítani. (A diszlexia akkoriban még nem volt olyan “népszerű”, mint manapság.) Diszlexiásoknak aranybánya a módszer.

A megoldás egyszerű. Az ember az eszét használja, hogy a szövegből a fontos információt kiszedje. Módszerüket könnyen tudjuk a 21. századi technikai eszközökre adaptálni.


A jó öreg jegyzetelés

A stratégia, hogy a szöveget átnézve az információkat tiszta jegyzetekbe gyűjtjük. A fő gondolatok és a részletek külön pontokba, számozott listákba kerülnek. Sok helyet kell hagyni, hogy beszúrhatóak legyenek további jegyzetek.

A fő pontokat ki kell emelni. A legjobb félkövérre szedni. Ez kevésbé zavaró a diszlexiásoknak, mint az dőlt vagy aláhúzott szöveg.


Információ források és weboldalak olvasása

Rengeteg tudás elérhető. Akár papíron, akár elektronikusan, az információkat emészthető formába kell hozni.

  1. A papíralapú szövegek beszkennelhetők, és konvertálhatók szövegszerkesztőben feldolgozható formátumba. Használhatjuk az ingyenes konvertáló programokat:http://www.robobraille.org/web3/
  2. Ha a szöveg túl kicsi betűkkel, dőlten vagy egyéb olvasást nehezítő módon készült, gyorsan átszerkeszthető. Cserélhetők a betűméret, forma és a színek.

  3. Ha megvan a használható dokumentum, még mindig van feladat vele. Elég helyet kell hagyni a feldolgozásnak. Az anyagot részekre kell osztani. A szegmentáció a diszlexiások legjobb barátja. A kisebb darabokat könnyebb megenni. A lényeget a kisebb részekből így könnyedén ki lehet jegyzetelni.

Szerencsére egyre több weboldal diszlexiás barát, és lehet a színeket, betűket ízlés szerint alakítani, hogy könnyebben tudjuk olvasni. ha nem így van, akkor a weboldalról az információk letölthetők, és máris visszavezettük a problémát egy már megoldott helyzetre, a szövegszerkesztőnkre.

A képernyőnk is sokféleképpen beállítható, hogy az olvasás ne legyen fárasztó. A segítség ott van a számítógépen is: Nagyító (Magnifier), betű típus, méret, szín.


Adjunk hozzá hangot

Sok diszlexiás szereti a hanganyagokat. A szöveg hanggá alakítható a fent már említett RoboBraille rendszer segítségével. A RoboBraille egyszerű, internet alapú ingyenes szolgáltatás. Bármely szöveg hanganyaggá tehető segítségével.

Miután a szöveg könnyebben elérhető így akár hanggal is, a feladat ugyanaz: értelmes jegyzeteket kell készíteni a korábbiakban írtak szerint.

 

Egyéb text-to-speech lehetőségek a Hasznos Eszközöknél


Adjunk hozzá képet – szervezés és formátum a kulcs

  • Osszuk a szöveget kis egységekre. Így logikus egységekkel foglalkozhatunk.

  • Grafikus szervezés, mint a vázlat vagy hálók (pókábra) segítenek a feldolgozásban.

  • Diagramokat és ábrákat használjunk, amikor csak lehet.

  • Használjunk felsorolásokat pontokba szedve, számozva, bárhogyan, de ne összefüggő szöveget.


A zavaró környezet kizárása

Ha az információs anyag már használható, akkor csak a zavaró körülményeket kell kiküszöbölni. Nyugodt hely kell, ahol nincsenek elterelő zajok, tévé és telefonhívás. Nagyobb anyag feldolgozásához szüneteket is érdemes tartani, és mozgással felfrissülni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.