Pókábra, fogalomtérkép

Bevezetés

A pókábra, fogalom térkép, Mind Map, vagy bárhogyan nevezik, nagy segítség a tanulásban, memorizálásban, szervezésben, tervezésben és még nagyon sok egyéb területen. Mindenkinek előnyös, de akiknek olvasási nehézségeik vannak, vagy koncentrációs problémákkal küzdenek, különösen jól tudják használni.

47 HUPokMiez.png


Mire jó a pókábra?

A pókábra nem “gyógyítja” a diszlexiát vagy egyéb sajátosságokat. A pókábra mindössze az információk feldolgozásának és szervezésének hatékony eszköze.

Az egész agy használata azt jelenti, hogy olyan módszereket alkalmazunk, amelyek mind a két agyfélteke nyújtotta lehetőségeket kihasználják. Így messze hatékonyabb lesz a gondolkodásunk. A pókábra jó partner ebben.

Lehet tollal és ceruzával rajzolni a pókábrát. Nagyon hasznosak a pókábra készítésében a számítógépes programok akár online, offline formában is. Könnyű újrarendezési lehetőségek, szép betűk, ábrák és képek állnak rendelkezésre.


Miért annyira hatékony a pókábra?

A módszer a tanulás és emlékezés alapszabályait használja. Ezért rendkívül hatékony eszköz.

Verbális és vizuális

Egyszerre használ szavakat és képeket, ábrákat. Így az egész agy részt vesz a feldolgozásban. A képek és az egész ábra segít átlátást adni, ami a jobb megértést teszi lehetővé.

Vizualizáció

A vizualizáció kreatív megközelítést tesz lehetővé. A vizualizáció a gondolatok képben történő megjelenítése. Próbáljuk ki! 47 Vizualizacio.pdf

Egy kép messze több információt hordoz, minta szöveg. “Egy kép száz szóval is felér”.

Képzeljük el, milyen sokáig tartana például a budapesti parlament épületét leírni szavakkal, és mennyire nem lenne pontos. Egy kép pillanatok alatt precíz leírást ad.

Asszociációk

Az asszociációs gondolkodás az ember vezető gondolkodásmódja. Ha összekötjük az új információt a régivel, könnyebb megtartani és felidézni. Minden kapcsolat segíti a megtartást. Lehet képhez, hanghoz, mozdulathoz kötni, sőt, csokorba rendezni.

A pókábra erre épít. Nem kell mindent leírni, a kulcsszavak emlékeztetnek, kapcsolják a szükséges egyéb információt.

Szerkezet

A pókábra láthatóvá teszi a téma szerkezetét. Így egyben könnyebb a megjegyzés, megértés. Ha pedig átalakítjuk, az új szerkezettel új ötletek születhetnek. Könnyű hozzáadni és elvenni elemeket, mert a szerkezet megmarad. Viszont a szerkezet is átalakítható, mert egész képben előttünk van.

Csoportosítás

Egybe kötve könnyebben előhívhatók az információk. A pókábrában a fő témák ezt teszik lehetővé.

Kiemelés

A hangsúlyos témák, információ a kiemelés által jobban a figyelem középpontjába kerül. Így a pókábra alkalmas adott részterületek nyomatékosítására. Téri elkülönítés, színek, betűk, karikázás, és egyéb vizuális eszközök alkalmazhatók erre.

Tevékenység

Miközben a pókábrán dolgozunk, aktívan dolgozzuk fel az anyagot. Így már eközben megtanuljuk, megértjük. A figyelmet jobban fenn tartja az aktivitás. Még egy hosszú, unalmas tanulmány fölött sem alszunk el.


Hogyan készítsek pókábrát?

Nem nehéz. El kell képzelni egy pókot, a teste a központi téma, a lábai a fő témák. A fő témák oszthatók altémákra, és mint egy háló ágazhatnak le mindenfelé. Van néhány alapvető szabály, amelyek hatékonnyá teszik a módszert.


Alapszabályok

Az alapszabályok betartásával lesz igazán hasznos a pókábra módszer. Az első 10-20 pókábrát érdemes ezért a szabályoknak teljesen megfelelően alkotni. Utána már el lehet térni. Alakítsuk ki a saját stílusunkat!

A főbb szabályok segítenek, hogy a legtöbbet nyerhessük a pókábrával.

 1. A papírt tartsuk fektetve, mert ez az elrendezés felel meg a vizuális mezőnk formájának.
 2. Nyomtatott nagy betűket használjunk, mert ezeket könnyebben megjegyezzük, képszerűen tároljuk.
 3. A pókábrát a téma központi képével kezdjük. Ebből ágazzanak el a fő témák vonalai, majd ezeket oszthatjuk altémákra.
 4. Írjunk a középpontból induló vonalakra. Lehet dobozokat, ellipsziseket, bármit használni, amibe a szavakat írjuk. Az összekötő vonalak fontosak. A vonalak vezetik a szemet, így segítik az emlékezetet és a megértést.

Kiegészítő szabályok figyelembe vételével még hatékonyabbak lehetünk:

 1. A 45 fokos szabály: ne írjunk dőlten, mert a 45 foknál jobban dőlt szöveg nem olvasható jól, és nehezebb megjegyezni.
 2. A színek könnyítik a megjegyzést. Kiemelhetünk, hangsúlyt adhatunk részeknek. Az ábra is szép lesz, kellemesebb nézni, tanulni azt.
 3. A képek sok információt hordoznak: egy kép száz szóval is felér. Kevesebbet kell írni, könnyebb megjegyezni.
 4. A különféle jelek, kódok segítik az eligazodást és segíthetnek értelmezni azinformációt. Lehet a hierarchiát is jelezni. Ez segíti a kapcsolatok megértését.

47 HUPokSzabaly.png


Mire lehet a pókábrát használni?

Akár a munkában, tanulásban, akár a magánéletben a pókábra sokféleképpen lehet hasznos.

 • Bármely anyag megjegyzését segíti a pókábra. Mindenből lehet ilyen rajzos vázlatot készíteni.

 • Könyveket, cikkeket és egyéb olvasnivalókat is fel lehet dolgozni pókábrába. Így átlátást kapunk a lényegről. .

 • A pókábra használható esszék, tanulmányok íráskor. A főbb ötleteket felvázoljuk és így rendezzük, szervezzük.

 • Ha előadást kell tartanunk, a pókábra tökéletes vázlat lehet. Átlátjuk az egész témát, így ha szükséges könnyebb átszervezni akár már az előadás közben is.

 • Projektek, nagyobb feladatok megtervezésénél pókábrán vázolhatók fel a lényeges részek. Így könnyebben elmagyarázható másoknak az elképzelésünk.

 • Kreatív munkában nagy segítség a pókábra. Az ötletek felvázolásával nem vesznek el az ötletelés során felvetett lehetőségek.
 • A szervezést támogató eszköz a pókábra. A feladatok átlátó összegzésével a kivitelezés rendezettebb lesz.

 

47 HUPokHaszna.png

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.