Vizualizáció

Bevezetés

A vizualizáció, vagyis a tudás, a fogalmak lerajzolása, elképzelése sokat segít annak megértésben és ezáltal megjegyzésében.


Miért vizualizáljunk?

Mindent le lehet rajzolni, hiszen képzeletünk – a szó maga is mutatja – képekkel dolgozik. Tudásunkat sok szempontból képzeletünk alkotja meg képekből. A diszlexiások ezen a téren különösen hatékonyak. Az ismereteket tehát nemcsak fejben, képzeletben, hanem a valóságban, papíron is érdemes rajzokban megjeleníteni.

A lerajzolt képzet tisztábbá és könnyebben megjegyezhetővé teszi a fogalmakat, meghatározásokat.

A vizualizációt lehet vizualizálni. A fogalom képe lehet az alábbi ábra


Hogyan vizualizáljunk?

A pókábra akkor lesz igazán hatékony eszköz, ha képekben gazdag. Egy-egy fogalomról, egy szöveg valamely részéről készített rajz fontos szerepet játszhat abban, hogy megértsük, megjegyezzük.

Nincsen jó vagy rossz megoldás. Ez egy kreatív technika. Az a jó kép, amit jól tudok használni. Ha egy vizualizált fogalmat, meghatározást könnyebben jegyzek meg, akkor jó képeket választottam ehhez.

vizualizacio.jpg

A fogalmakat képekben tárolja az agyunk. A vizualizáció során először csak fejben kell megtalálni a megfelelő képet. Ha már megvan, akkor érdemes ceruzát fogni, és lerajzolni.

Feladat:

Vizualizáljuk, vagyis rajzoljuk le a diszlexiát!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.