Érdeklődés Térkép

Gyarmathy Éva: Érdeklődés Térképe vizsgálati eszköz  ÉT

Az „Érdeklődés Térképe” vizsgálati módszer hét képességterületet vizsgál:

1. nyelvi, 2. logikai-matematikai, 3. téri-vizuális, 4. testi-mozgásos, 5. zenei, 6. társas és 7. önreflexív.

Minden egyes területre nyolc kártya kérdez rá. Egy készlet ötvenhat kártyából áll, amelyek mindegyikén egy-egy állítás olvasható adott tevékenység területen mutatott aktivitásról.

A kártyákat négy csoportba lehet sorolni: nagyon jellemző (=2pont), jellemző (=1pont), nem jellemző (= -1pont), nagyon nem jellemző (= -2pont) megkülönböztetéssel.

A térkép elkészíthető űrlapon (http://www.slideshare.net/gyarme/erdeklodes-terkepeurlapok) vagy Excel táblázatban: http://www.diszlexia.hu/ErdeklodesTerkep.xls

Az eredmények értelmezése

A kapott profil nemcsak számszerűen, hanem vizuálisan is megjelenik egy grafikonon vagy kördiagramon, hogy az eredmények jobban átláthatók legyenek. Az eredmények alapján megállapíthatók az erős területek. Ugyanakkor a gyenge oldalak is azonosíthatók. Ezek hátrányt jelentenek. Fejlesztő módszerek választhatók a gyengébb képességek javítására.

Az eredmény feldolgozásában lényeges szempontok:

 1. melyek és milyen erősek a preferált érdeklődési területek,

 2. melyek az elutasított területek,

 3. mennyire van ellentmondás a választásokban,

 4. milyen erős általában az érdeklődés.

Fejlesztési eszközök

Két dimenzióban egy mátrixon láthatók a tevékenységek, amelyekben a különböző képességterületek találkoznak. Letölthető innen: http://www.slideshare.net/gyarme/erdeklodes-terkepematrixok-41322188. Ezek a tevékenységek, eszközök lényegesek a tehetség fejlődése és a kompenzáció lehetősége miatt is. (Persze sokszor kettőnél több területet használ egy tevékenység, de ezt nehéz ábrázolni.)

A mátrix közepén átlósan halad végig az a sor, amelyben a találkozási pont mindig egyazon területnek felel meg. Ezek mindegyike megfelel a terület iránt érdeklődőnek. A sorban és oszlopban felsorolt tevékenységek is ugyanahhoz a területhez tartoznak, de már egyéb képességekkel kapcsolódnak.

A mátrix jobb-felső oldalán vannak a fejlesztő tevékenységek. Ezek mind a tehetségfejlesztésben, mind a kompenzációban jól használhatók. Ha valakinek két vagy több területen van érdeklődése, akkor a találkozási pontokban vannak számára érdekes tevékenységek. Ugyanezek a tevékenységek használhatók, ha az egyik terület gyengeségét a másikkal igyekszünk csökkenteni. Az egyikben meglévő érdeklődés húzóerő lehet a másiknak, a lemaradónak.

A bal-alsó oldalon a tevékenységkörök használhatók a tehetség fejlesztésére, valamint a tehetség hosszabb távú céljainak megtalálásában is segítség lehet. Itt ugyanis olyan tevékenységek, foglalkozások vannak, amelyekben két vagy több képesség együttes megléte esetén lehet valaki kiváló.

Többféle helyzet lehet, és ezek még további tréning irányokba vezethetnek.

Különböző térkép típusok és jelentésük összefoglalva:

 1. Ha egy terület kiemelkedő, ott lehet erős fejlődésre számítani, ez a tehetség terület lehet. Fejleszthető tovább, de javasolt lehet egyéb területeken is erősséget kialakítani. Pályairányokat is jelent. Ez a terület a tanulási stílust is jelzi.

 2. Ha nemcsak egy, hanem több érdeklődésterület kiemelkedő, akkor ezeknek a találkozási pontjában vannak olyan tevékenységek, amelyekben sikeres lehet, és a fejlődést segítik. Ezek is lehetnek tehetségterületek, és pályairányok is. Vegyes tanulási stílust jelez ez a profil.

 3. Ha vannak lemaradó területek, de van erős oldal, az kompenzációra is használható. A tevékenységek találkozási pontjaiban megtalálható eszközök, tevékenységek segítenek.

 4. Ha csak gyenge területek vannak, akkor meg kell keresni a legkevésbé gyengét, és azt a területet erősíteni.

 5. Ha egy érdeklődési területen belül egyszerre kiemelkedő és lemaradó részterületek vannak, akkor ez korábbi rossz tapasztalatot sejtet a terület azon részén. Ugyanaz a tevékenységsor használható a kompenzációban, mint a tehetségfejlesztésben, de érdemes feltárni az érdeklődés ellentmondásainak hátterét. Ha az ellentmondásos terület a legtöbb pontszámot kapja, akkor tanulási stílus szempontjából is releváns.

 6. Heterogén érdeklődésű, aki sok területen tevékenykednek, homogén érdeklődésű, akiknek egy erős oldala van. Eltérő fejlődés, de mindkét út sikeres lehet.

 7. Az általános motivációs szint azonosítható a választások számából és irányából. A sok pozitív választás motivált egyént sejtet, a sok negatív választás alulteljesítést, korábbi kudarcok miatt kialakult frusztrációt, és tevékenység kerülést jelez.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.